Împrumuturile la bancă nu sunt doar scumpe, ci și greu de luat: li se închide ușa-n nas multor români ce se aventurează să se împrumute
Cu toții am auzit, în ultimele luni, despre înăsprirea condițiilor politicii monetare și despre cum creditele au devenit tot mai piperate, pe fondul scumpirii dobânzilor. Ei bine, situația are și alte efecte negative, despre care nu prea s-a vorbit deloc până acum.
Pentru a înțelege consecințele politicii monetare agresive, trebuie să punctăm câteva elemente de context, generaliste, după care ne vom referi la cel mai puțin dezbătut subiect pe această temă.
Să încep cum faptul că ne aflăm într-o criză inflaționistă de proporții. Scumpirile sunt prezente în linie, în toate domeniile și sectoarele, la toate bunurile și serviciile. Pentru a combate inflația, băncile centrale apelează la creșterea dobânzii de referință. Zilele trecute, chiar și Banca Centrală Europeană a aplicat o majorare a dobânzii cheie cu 75 de puncte de bază, iar la începutul lunii, BNR a decis, de asemenea, să scumpească dobânda.
Mișcările urmăresc temperarea creșterii prețurilor, aceasta fiind principala armă la care apelează băncile centrale în fața unui astfel de moment.
Problema este că majorarea dobânzilor de referință a făcut deja ravagii financiare printre românii datori la bănci. Cine are credite cu dobândă variabilă, mai ales credite mai vechi, luate înainte de luna mai a anului 2019, are o dobândă calculată în funcție de ROBOR și a simțit din plin ce înseamnă înăsprirea politicilor monetare.
Se pare că, potrivit previziunilor, 2023 va aduce scumpiri mai agresive și pentru românii ce au credite mai noi, luate după luna mai a anului 2019, deoarece IRCC va crește și el puternic.
Ei bine, un lucru e cert. Creditele s-au scumpit, ratele au devenit o povară, dar acum ajungem la consecința despre care nu prea se discută, și anume că nu doar debitorilor actuali le este greu. Situația s-a complicat și pentru cei ce doresc de acum încolo să contracteze un credit.
Cum se explică faptul că băncile nu mai dau credite atât de ușor
Deși multora dintre debitori le este greu să-și plătească ratele, există români ce au nevoie de un împrumut. Pentru ei, lucrurile nu mai sunt atât de simple. Un studiu BNR arată că băncile au înăsprit condițiile de creditare, atât pentru populație, cât și pentru firme.
Practic, există posibilitatea să fi fost eligibil pentru un credit în urmă cu 2 ani, dar din cauza faptului că acum ți se impun condiții mai dure, poți să fii refuzat de bancă. De altfel, dacă acum 1 an sau 2 ți se putea oferi o anumită sumă, e posibil ca suma din prezent să fie mai mică!
„Într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt și mediu, instituțiile de credit din România au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populației, cât și al celor acordate companiilor nefinanciare.
Pentru T3 2022, băncile anticipează continuarea înăspririi standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate sectorului real”, arată ultimul sondaj publicat de BNR.