Ieftinire masivă la mâncare: prețul la raft intră la apă, în plină criză, când nimeni nu se mai aștepta

de: Mădălina Bahrim
20 10. 2022

Ultimele luni au adus creșteri explozive de preț în industria alimentară, iar una dintre cauzele care au stat la baza scumpirilor a fost reprezentată de costul tot mai ridicat al îngrășămintelor.

Fermierii se confruntă, anul acesta, cu un preț puternic majorat la îngrășămintele atât de necesare recoltelor, iar aceste scumpiri se reflectă, într-un final, la prețurile de la raft, suportate de consumatori.

Din fericire, se pare că prețurile vor începe să intre la apă, la raft, la produsele alimentare, pe fondul ieftinirii îngrășămintelor, fenomen ce tocmai a început să-și facă simțită prezența, când nimeni nu se mai aștepta.

Interesant este că la scăderea de prețuri au contribuit chiar fermierii, ce au decis să amâne achizițiile, nemulțumiți fiind de prețuri.

„Fermierii și-au redus achizițiile pentru acest input costisitor. Cererea mondială pentru amoniac, fosfat și potasă este în scădere comparativ cu situația din alți ani”, a declarat Alexis Maxwell, analist la Bloomberg Intelligence.

Prețurile scad în lanț, românii vor da buzna în magazine să cumpere mâncare ieftină

Ceea ce se dorea a fi o formă de protest a generat o scădere puternică a cererii. Cum prețul se stabilește pe piață, în funcție de cerere și ofertă, în mod natural prețurile la îngrășăminte au început să intre la apă. Efectele se vor simți în lanț, până la consumatorul final de la raft, ceea ce înseamnă că avem mari șanse să plătim mai puțini bani atunci când mergem să ne facem cumpărăturile.

Contextul internațional este unul foarte dificil. De exemplu, Brazilia, cel mai mare importator mondial de îngrășăminte, a apelat în 2022 la importuri masive.

„Ritmul record al importurilor din acest an a dus la umplerea depozitelor, astfel că Brazilia a fost nevoită să re-exporte surplusul ceea ce a pus presiuni asupra prețurilor interne și internaționale, pe măsură ce Brazilia va importa volume mai mici în a doua jumătate a anului”, a precizat Maisa Romanello, analist la firma Safras & Mercado.