Guvernul Ciucă a aprobat „planul de iarnă” în domeniul energiei. Anunț pentru milioane de români

de: Cătălina Burghelea
07 09. 2022

Șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că Executivul va aproba planul urgent, elaborat de Ministerul Energiei, „pentru asigurarea continuității furnizării energiei electrice pentru iarnă”. Care sunt obiectivele acestui program menit să-i ajute pe români să treacă peste anotimpul geros.

Plan cheie în domeniul energiei, pe masa Guvernului Ciucă

Update 7 septembrie, ora 15.04. Cabinetul Ciucă a aprobat Programul energetic de iarnă, pentru a completa măsurile de asigurare a continuităţii furnizării de energie pentru sezonul rece, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Aş vrea să vă spun şi despre aprobarea Programului de iarnă, pentru că este o preocupare a Guvernului să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate, atât în privinţa livrărilor de cantităţi de gaz, de energie electrică, precum şi în privinţa mecanismelor prin care aceste cantităţi vor ajunge atât la consumatorii finali în gospodăriile românilor, dar şi în mediul economic. Aşadar, prin aprobarea acestui program energetic sunt completate măsurile de a asigura continuitatea furnizării de energie pentru sezonul rece”, a spus Dan Cărbunaru.

Știrea inițială: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că urmează să aprobe „planul de iarnă” în ceea ce privește situația energetică din România.

„Obiectivele principale ale programului de iarnă sunt evaluarea consumului de energie a țării în perioada 1 noiembrie 2022-31 martie 2023, evaluare care are ca obiectiv satisfacerea cerințelor acestuia la parametri de calitate și siguranță în alimentare, în condițiile funcționării stabile și în siguranță a sistemului electro-energetic național, precum și stabilirea resurselor energetice necesare acoperii consumului, precum și evaluarea resurselor financiare necesare”, au explicat oficialii din Ministerul Energiei.

Măsuri pentru iarna 2022-2023

Guvernul României a pregătit două acte normative pentru ca populația și economia să treacă cu bine peste iarna 2022-2023. Prima ordonanță de urgență va supraimpozita tot lanțul de producție, intermediere și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale.

Ca urmare a creșterii continue a prețurilor la aceste două utilități, companiile obțin profituri mari pe care statul vrea să le supraimpoziteze. Astfel, va fi un preț de referință și restul de profit se va impozita. PSD vrea ca banii obținuți să meargă la Ministerul de Finanțe.

Al doilea act normativ pentru viitoarea iarnă este elaborat de Ministerul Energiei și intitulat „planul de iarnă”, ce urmează să fie adoptat astăzi, 7 septembrie. Progamul conține mai multe elemente, printre care și cantitatea de gaze naturale din depozite. În prezent, în stocuri se găsesc peste două miliarde de metri cubi, asta înseamnă aproximativ 73% din cantitatea totală de depozitare a gazului natural.

USR, moțiune simplă împotriva lui Virgil Popescu

Între timp, Camera Deputaţilor trebuie să decidă dacă trece moţiunea simplă iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Votul va fi acordat astăzi.

„Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eşuat, format din băieţi nu prea deştepţi. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaţilor din industria prelucrătoare. Şi se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei – chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă”, acuză USR.