Greutatea corporală, controlată direct de creier: ce au descoperit cercetătorii, ce este „grăsimea maro”

de: Iulia Kelt
05 09. 2022

În prezent, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu obezitate, iar această boală a devenit, fără dar și poate, una dintre cauzele mortalității în lume.

O serie de studii întreprinse de cercetători au conclus că ar exista o oarecare legătură între celulele nervoase și eventualele soluții pentru arderea rapidă a caloriilor „rele”.

Ce au descoperit cercetătorii în neuroștiință

Cercetătorii în neuroștiință au descoperit că țesutul adipos al mamiferelor (printre care și omul) ar conține un număr mare de receptori care sunt conectați la creier.

Potrivit a ceea ce se știe, țesutul adipos este format din grăsime albă și maro, a doua categorie fiind predominantă la sugari și tineri și este folosită pentru arderea rapidă a caloriilor, dar și pentru menținerea temperaturii optime a corpului.

Grăsimea maro dispare, pe măsură ce îmbătrânim, fiind înlocuită de cea albă. Ea are darul de a se depune, nu de a distruge caloriile suplimentare. Asta ar explica, într-o oarecare măsură, de ce oamenilor le este mai greu să slăbească, odată ce înaintează în vârstă.

Așadar, oamenii de știință au încercat să-și dea seama cum ar putea să transforme grăsimea albă în maro, fiind trasă concluzia că ardeiul iute și frigul ar putea să ajute, în acest sens.

Totuși, acum cercetătorii au tras o altă concluzie, ceea ce nu elimină descoperirile anterioare, ci doar le completează. Se pare că există neuroni receptori care conectează țesutul adipos la creier și controlează grăsimea maro. Testele au fost făcute pe șoareci de laborator.

Ei au distrus neuronii receptori, pentru a observa dacă există o legătură. Imediat după asta, țesutul adipos a fost preluat de sistemul nervos periferic, cel care a stimulat creșterea, dar și activitatea grăsimii maro. În mod evident, asta a dus la creșterea temperaturii corporale, ca mai apoi să fie arse și caloriile, în loc să fie stocate.