G7 se dezlănțuie la adresa Rusiei: Sunt „crime de război teribile”. Avertisment pentru Putin

de: Cătălina Burghelea
29 11. 2022

Berlinul, care asigură preşedinţia Gupului celor Șapte (un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Italia, Germania, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și SUA), a condamnat distrugerile „sistematice” de infrastructuri energetice comise de Rusia în Ucraina, pe care le-a calificat „crime de război”.

G7 critică Rusia pentru bombardamentele din Ucraina

Germania găzduiește o reuniune a miniștrilor Justiției din G7 despre intensificarea investigațiilor privind crimele de război comise de ruși în Ucraina. NATO va sprijini Kievul „atâta timp cât este nevoie”, a dat asigurări Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței occidentale.

O delegaţie ucraineană a participat, marţi, la Berlin, la o reuniune a miniştrilor Justiţiei din ţările G7, pentru a discuta despre îmbunătăţirea cooperării în anchetele privind crimele de război.

Germania a îndemnat ca ororile comise de armata lui Vladimir Putin să nu rămână nepedepsite: „Atacurile actuale ţintite împotriva aprovizionării cu electricitate şi căldură, „pentru a lăsa oamenii în apartamentele lor în timpul unei ierni în care temperaturile ar putea coborî la – 30 de grade Celsius, sunt o crimă de război teribilă”, a spus ministrul Justiţiei, Marco Buschmann, după o reuniune cu omologii săi din G7.

Avertisment pentru criminalii de război

Evenimentele din Ucraina întăresc „responsabilitatea noastră de a coopera mult mai strâns în domeniul luptei împotriva crimelor de război”, a mai precizat oficialul de la Berlin.

„Acesta este un mesaj clar către lume: criminalii de război nu trebuie şi nu se pot simţi în siguranţă oriunde s-ar afla ei. Nicio crimă de război nu trebuie să rămână nepedepsită”, a subliniat responsabilul german, a cărui ţară prezidează G7 până la sfârşitul lui 2022.

Kievul face apel pentru înfiinţarea unui tribunal special

Invitat la această reuniune a forumului G7, Procurorul General al Ucrainei, Andrii Kostin, a reiterat, la rândul său, apelul Kievului care dorește înfiinţarea unui tribunal special pentru judecarea crimelor comise de Rusia de la declanşarea conflictului în luna februarie.

Până în prezent, autorităţile ucrainene au înregistrat circa 50.000 de cazuri de presupuse crime de război, a amintit Buschmann. De curând, Franţa a făcut afirmații similare, după atacurile masive împotriva infrastructurilor energetice, inclusiv în capitala ucraineană Kiev.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a precizat că „orice lovitură împotriva unor infrastructuri civile constituie o crimă de război şi nu poate rămâne nepedepsită”. Termenul a fost, de asemenea, folosit de UE şi ONU în octombrie, în urma unor bombardamente rusești în Ucraina.