FOTO Scafandrii cultivă legume în sere subacvatice: ce este „Grădina lui Nemo”

de: Ozana Mazilu
19 11. 2022

Bine ați venit la „Grădina lui Nemo”, o grădină subacvatică suprarealistă – și frumoasă – în largul coastei de nord-vest a Italiei. Iată la ce ajută aceste sere subacvatice.

Acolo, relatează National Geographic, plantele terestre sunt cultivate în sere de plastic scufundate, numite „biosfere”, care pot fi văzute strălucind de la suprafață. Și trebuie să spunem: imaginile acestor ciudățenii din plastic, pline de ierburi sunt absolut uimitoare.

Sergio Gamberini, omul din spatele acestui proiect aproape fantastic, nu vrea doar să creeze ceva care să arate frumos. El speră că globurile sale de plastic, care se află între patru și 10 mii de metri sub suprafața oceanului și dețin aproximativ 2000 de litri, vor oferi o alternativă durabilă și conservatoare a apei la operațiunile agricole de pe uscat, ajutând în special națiunile de coastă uscate să crească mai multe alimente, fără a fi nevoie să desalinizeze mai multă apă – un proces costisitor și consumator de resurse.

La ce ajută aceste sere subacvatice

Plantele necesită doar puțină apă, dar, de acolo, se autosusțin. Lumina soarelui încălzește sferele scufundate, care conțin aer umed ce se condensează în mod natural în apa dulce și se scurge înapoi în sol.

„Deoarece ferma subacvatică are nevoie de o sursă externă de apă doar pentru pornirea plantelor în creștere”, se arată pe site-ul companiei, „sistemul nostru ar putea fi util pentru acele locații departe de corpurile de apă disponibile”.

Grădina lui Nemo este la început, dar rezultatele au fost promițătoare. Un studiu din 2020 a arătat că busuiocul cultivat sub apă al organizației a avut mai multă clorofilă și antioxidanți decât busuiocul crescut pe uscat – o constatare fascinantă, având în vedere că presiunea apei forțează plantele de pe Nemo să crească puțin diferit decât ar putea la suprafață.

Viața marină este atrasă de globurile strălucitoare. Conform NatGeo, structurile acționează ca un recif de corali artificial pentru speciile din apropiere.

Rămâne de văzut dacă Grădina lui Nemo va ajunge într-o zi la o coastă din apropierea ta.

„Avem nevoie de cineva care se gândește la lucruri nebunești – nu doar la invenții obișnuite – care provin dintr-o pasiune reală”, a spus fotograful Locatelli pentru revista.