Fostul comandant suprem al NATO oferă soluția pentru a-i opri pe ruși: O „zonă de interdicție aeriană” în Ucraina
Fostul șef militar al NATO, generalul James Stavridis, susține că recentele atacuri cu rachete din Ucraina ar putea forța alianța să impună o „zonă de interdicție aeriană” deasupra țării. Într-o postare pe Twitter, expertul militar a avertizat că succesele ucrainene de pe front l-ar putea face pe Vladimir Putin să recurgă la lovituri și mai intense cu rachete împotriva Ucrainei și nu va avea nicio problemă să încerce „să radă de pe fața pământului” orașe întregi, așa cum s-a întâmplat în Siria, la Alep, de pildă.
Fostul comandant suprem al NATO intervine după bombardamentele rușilor
„Cred că această nouă mișcare (n.r. – tir cu rachete în Ucraina) semnalează o schimbare a strategiei lui Putin și este una la care Occidentul va trebui să reacționeze”, a spus Stavridis. „Acesta este momentul în care trebuie să revizuim ideea de a oferi ucrainenilor avioane de luptă, MIG-29 și F-16. Să lăsăm ucrainenii să-și controleze spațiul aerian. Acesta este cel mai bun mod de a opri distrugerile”, a explicat fostul comandant suprem al NATO.
După distrugerea podului Kerci, care a făcut legătura între Rusia și peninsula Crimeea, Moscova a lansat 84 de rachete de croazieră şi 24 de drone în Ucraina, provocând moartea a 19 persoane şi rănirea a peste 100. De asemenea, multe clădiri, inclusiv rezidenţiale, au fost distruse, alături de centrale electrice, potrivit autorităților de la Kiev.
Care sunt planurile lui Putin cu Ucraina
Și Philip Breedlove, fostul comandant suprem al NATO în Europa, a vorbit despre planurile lui Vladimir Putin în privința războiului din Ucraina.
„Pentru mine, schimbarea fundamentală nu este despre ceea ce se întâmplă pe teren, ci despre ce amenință Rusia, pentru că, deși acest lucru nu poate fi o luptă existențială pentru Rusia și poporul rus, eu cred că este o luptă existențială pentru domnul Putin.
Cred că aceasta este lupta fundamentală, pentru că el începe să piardă teren la acele lucruri pe care el le consideră foarte importante pentru el.(…) În urmă cu două luni, v-aș fi spus că este credibilă, dar foarte puțin probabilă (n.r. – amenințarea nucleară). Acum v-aș spune că este credibilă, iar posibilitatea pentru așa ceva este mai mare decât era în urmă cu două luni.
Pare că vorbesc pentru ambele părți, dar trebuie să înțelegem că Putin și generalii săi, Gherasimov și alții, scriu de multă vreme despre armele nucleare, iar declarația fundamentală este că armele nucleare sunt o extensie logică a războiului convențional.
Cred că trebuie să luăm foarte în serios despre ceea ce vorbesc, despre ceea ce scriu și la ce se antrenează”, a declarat Breedlove.