Foarte mulți români circulă fără RCA și nu sunt prinși de poliție: ”trucul” care te-ar putea costa scump, mai ales într-un accident
Dacă nu existau deja suficient de multe detalii îngrijorătoare legate de drumurile din România și de riscurile la care se expune fiecare șofer când se urcă la volan, acum, mai trebuie să ai în vedere un detaliu.
Șoselele din România au ajuns să fie gazda unui nou fenomen cât se poate de periculos. Tot mai mulți români circulă fără RCA. În principal, este vorba de lucrători din zona de transport public (taxi, microbuz) care au găsit o metodă simplă și eficientă de fraudare a asiguratorilor. ”Trucul” a luat amploare și, deși se poate reflecta într-un cazier judiciar și o pagubă imensă pentru ceilalți participanți la trafic, aceste detalii par să conteze mai puțin.
Cea mai mare problemă și motivul pentru care practica ilegală a ajuns să fie adoptată la scară largă are legătură cu faptul că Poliția Română nu poate să-i prindă pe șoferii care fac asta. De cele mai multe ori, sunt prinși doar în cazul unui accident rutier, când este prea curând și când un alt participant la trafic se trezești în situația de a fi nevoit să-și repare singur mașina și să dea în judecată vinovatul pentru a-și recupera cheltuiala.
Cum e posibil să circuli fără RCA, în România
Legea din România permite asiguratorilor să ofere asigurarea obligatorie auto de tip RCA cu plata în rate. Unii șoferi au descoperit că poți să plătești prima rată sau câteva rate și rămâi cu RCA-ul. Adică, asigurarea rămâne valabilă până la expirarea ei, chiar dacă nu a fost achitată în întregime. În mod previzibil, practica este ilegală, dar partea ciudată este că modul în care Poliția Română verifică la această oră existența asigurărilor permite și, într-o oarecare măsură, încurajează fenomenul.
„Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asiguratorul RCA. Contractul RCA produce efecte şi în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator şi asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu şi–a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate”, se arată în legea 132/2017 de care profită șoferii buclucași.
Singura soluție la această problemă, cel puțin momentan, este ca firma de asigurare să fie mai eficientă în a rezilia contractul în cazul neplății ratelor. Din păcate, denunțarea contractului nu este o procedură simplă sau rapidă, având în vedere că trebuie implicate instanțe în ecuație. În orice caz, situația este una complicată, iar odată cu trecerea timpului nu va face decât să ia amploare. Atâta timp cât Poliția verifică doar când expiră asigurarea, nu și dacă este plătită, riscul să fii accidentat de o mașină fără asigurare crește de la o zi la alta.