Firmele românești pot lua credite „în veselie” de la bănci, dar e o problemă: avertismentul unui oficial din banca noastră centrală

de: Mădălina Bahrim
06 11. 2022

La fel cum populația are nevoie de credite de la bănci pentru anumite proiecte sau investiții, la fel și companiile își susțin lichiditatea sau diverse achiziții sau alte cheltuieli, cu ajutorul împrumuturilor contractate de la instituțiile de profil.

Este firesc ca sectorului de business să i se ofere susținerea accesului facil la finanțare, pentru că aceasta este condiția de bază a dezvoltării antreprenoriatului autohton. De ce avem nevoie de el? Este simplu! O economie puternică și durabilă, rezilientă la crize și cu perspective de evoluție sănătoase pe viitor nu poate exista fără mediu privat la fel de puternic și încurajat să se dezvolte.

În aceste condiții, Banca Națională a României (BNR) dă asigurări că susține antreprenoriatul românesc.

De altfel, susține băncile pentru a putea da credite firmelor, ca proiectele managerilor locali să meargă mai departe.

Din fericire, băncile noastre traversează crizele cu brio și nu sunt probleme, nici de lichiditate, iar creditarea nu e amenințată.

Problema care intervine este, culmea, tocmai din partea unor societăți comerciale care par ele singure să-și pună bețe în roate.

Unii patroni își pun singuri piedici

Ne detaliază despre ce este vorba chiar Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR):

„Sunt convins că sunt mai multe lucruri pe care noi la Banca Naţională le facem pentru a sprijini antreprenorii.

În primul rând, ne asigurăm că băncile au suficientă lichiditate şi suficient capital pentru ca activitatea de creditare să continue în condiţii normale. Iar uitându-ne la indicatorii standard în monitorizarea acestui obiectiv, atât pe solvabilitate cât şi pe lichiditate, sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană. Uitându-ne la cât creditează băncile din România, sunt multe nuanţe.

În primul rând aş începe cu elementele structurale, când avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa în România.

Astfel, creditarea către companii şi creditarea către populaţie, ca raportare în PIB e cea mai mică. Şi te întrebi care ar fi motivele şi ce soluţii pot fi (…)

Când era legea care spunea că măcar 200 de lei să ai capital au fost foarte mulţi ani în care aproape jumătate din firmele din România, deci avem aproape 700.000, 350.000 de companii din România erau cu capitaluri negative.

Nu ai cum să finanţezi o entitate care ea însăşi nu e dispusă se se ajute, nu ai cum să soliciţi unui terţ, în cazul acesta unei bănci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponenţilor, să îşi pună ea pielea la bătaie”, a spus Florian Neagu