Financial Times: Începe o etapă periculoasă a războiului, după eșecurile Rusiei: „A mers prost de la început”

de: Anca Lupescu
13 09. 2022

Priveliștea trupelor rusești în retragere cu capul înainte în Ucraina este uluitoare – dar nu ar trebui să fie surprinzătoare. Acest război a mers prost pentru Rusia încă de la început. Vladimir Putin nu a reușit să obțină victoria fulgerătoare pe care o urmărea pe 24 februarie. Până în aprilie, rușii au fost forțați să se retragă umilitor după ce au făcut incursiuni spre Kiev, scrie Financial Times.

Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază

Câștigurile limitate pe care Rusia le-a obținut în ultimele șase luni au avut un cost teribil. Forța de invazie inițială adunată de Kremlin a fost de aproximativ 200.000 de soldați. Luna trecută, SUA au estimat că 70.000-80.000 din această forță au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei.

Nevoit să recunoască faptul că Rusia se află în război, Putin a refuzat să instituie recrutarea. În schimb, Ucraina și-a mobilizat întreaga populație masculină adultă. Ca urmare, Ucraina are acum probabil mai multe trupe pe câmpul de luptă decât Rusia.

Ucrainenii au, de asemenea, avantajul moralului și al munițiilor. Ei luptă pentru a-și apăra propria țară. Furnizarea de armament avansat din SUA și Europa – în special rachete precise cu rază lungă de acțiune – înseamnă că acum sunt mai bine echipați decât rușii.

Perspectiva unei înfrângeri rusești este reală și entuziasmantă. Dar progresele Ucrainei deschid, de asemenea, o nouă și periculoasă fază a conflictului.

Imaginile cu civili plângând îmbrățișând soldații ucraineni în timp ce aceștia eliberează orașe și sate de la ruși subliniază despre ce este vorba în acest război. Ocupația permanentă a Rusiei ar anihila libertatea politică și ar fi impusă prin omoruri, tortură și deportări.

O victorie ușoară a Rusiei în Ucraina ar fi deschis, de asemenea, ușa pentru o nouă agresiune împotriva vecinilor săi – inclusiv a Moldovei și poate chiar a membrilor NATO Estonia, Letonia și Lituania. Această perspectivă a fost suficient de alarmantă pentru a convinge Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO.

Atmosfera politică globală se va schimba

Dacă Rusia este înfrântă, amenințarea de invazie care planează asupra restului Europei se va diminua. Atmosfera politică globală se va schimba, de asemenea. Înfrângerea Rusiei va avea un efect negativ la Beijing și la Mar-a-Lago.

În săptămânile dinaintea invaziei, China a anunțat o prietenie „fără limite” cu Rusia. Donald Trump a chicotit că Vladimir Putin este un „geniu”. Această judecată pare acum nu doar imorală, ci și stupidă, scrie sursa citată.

Dar se impune o oarecare prudență. Aproape o cincime din Ucraina este încă ocupată. Rușii vor încerca să se regrupeze, iar ucrainenii ar putea exagera.

Întrebarea cu adevărat complexă este ce se va întâmpla dacă Rusia se va confrunta cu o înfrângere umilitoare – poate inclusiv cu pierderea Crimeei, care a fost ocupată în 2014 pe fondul multor bucurii la Moscova?

În loc să accepte înfrângerea, Putin ar putea încerca să escaladeze. Cu toate acestea, opțiunile sale par limitate și neatractive. Refuzul de a convoca o mobilizare generală trebuie să reflecte nervozitatea față de opoziția care s-ar putea stârni în societatea rusă. Chemarea trupelor, antrenarea și echiparea lor va dura multe săptămâni – iar războiul se mișcă rapid.

Cine câștigă războiul din Ucraina?

Încă de la începutul conflictului, Putin a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar putea folosi arme nucleare. Casa Albă a privit întotdeauna cu seriozitate această posibilitate. Pe măsură ce războiul s-a prelungit și a mers prost pentru Rusia, temerile că Putin ar putea recurge la arme nucleare au scăzut puțin, dar nu au dispărut.

Folosirea armelor nucleare în Ucraina ar crea, totuși, pericolul evident ca Rusia însăși să fie contaminată de precipitațiile nucleare. Reacția politică globală ar fi foarte negativă, iar un răspuns militar occidental, probabil non-nuclear, ar fi aproape inevitabil.

Ca și liderii ruși din trecut, Putin speră că iarna va veni în ajutorul său. Recentul anunț al Rusiei că va opri aproape toate livrările de gaz către Europa are în mod clar scopul de a-i îngheța pe susținătorii occidentali ai Ucrainei până la supunere.

Dar Putin are nevoie ca multe lucruri să meargă bine pentru ca tactica cu gazul să funcționeze. O iarnă foarte friguroasă sau o creștere a protestelor politice în vest ar ajuta. Nu se poate conta pe niciuna dintre ele.

Guvernul german spune că țara „este acum mai bine pregătită pentru o oprire a livrărilor rusești” și că nivelul total de stocare a gazelor este de aproape 87%. Subvențiile la prețul energiei sunt în curs de desfășurare în întreaga Europă.

Așadar, poziția liderului rus pare primejdioasă.