Fenomen astronomic incredibil: de ce dispar inelele lui Saturn
Inelele inedite ale lui Saturn dispar – dar încet, din fericire. Iată de ce se întâmplă acest fenomen.
După cum raportează The Atlantic, procesul observabil al „ploii inelare”, care se petrece atunci când planete precum Saturn își pierd inelele distinctive de-a lungul a sute de milioane de ani, este poate unul dintre principalele lucruri pe care le știm, de fapt, despre această planetă misterioasă și accesoriile sale superbe.
În timp ce inelele din jurul planetei gazoase ni se par a fi o constantă, pe Pământ, analizele din ultimii ani ale înregistrărilor din misiunea Cassini a NASA sugerează că acestea ar putea fi, de fapt, „tinere din punct de vedere cosmic”, apărând undeva cu 10 și 100 de milioane de ani în urmă, în timp ce dinozaurii încă se plimbau pe Pământ.
Inelele lui Saturn vor dispărea, probabil, în 300 de milioane de ani
Oamenii de știință încă nu știu exact de ce s-au format inelele lui Saturn, notează raportul, deși o teorie predominantă este că, dacă sunt atât de tinere pe cât par, probabil că au fost rezultatul uneia dintre lunile mai vechi ale lui Saturn apropiindu-se prea mult de planetă și au început să se sfărâme în atât de multe “schije” cosmice.
Vestea bună este că este probabil ca actul de dispariție al inelelor să dureze aproximativ trei sute de milioane de ani.
Inelele lui Saturn i-au uimit pe observatorii astronomici de secole, dar ne-am apropiat cu adevărat de ele pentru prima dată la începutul anilor 1980, când sonda spațială Voyager a NASA a trecut în zonă, în timpul unui mare tur al planetelor exterioare. La acea vreme, oamenii de știință bănuiau că inelele s-au format probabil alături de Saturn acum aproximativ 4,6 miliarde de ani, când sistemul solar era tânăr și agitat. Pe atunci, cu obiecte stâncoase zburând peste tot, o nouă planetă le-ar fi putut captura cu ușurință pe unele, le-ar fi aruncat în jurul mijlocului său și ar fi lăsat gravitația să le aplatizeze.