Europenii dau de pământ cu patronii noștri: marea problemă a firmelor românești

de: Mădălina Bahrim
20 06. 2022

Patronii noștri, managerii de firme din România, sunt puși într-o lumină foarte nefavorabilă de cea mai recentă analiză a Eurostat. Conform raportului, se pare că mediul nostru privat e cu mult sub standardul european de dezvoltare tehnologică.

Analiștii Eurostat transmit că numai 1% dintre companiile din țara noastră utilizează tehnologii bazate pe inteligență artificială (AI). În același timp, 11% dintre firmele autohtone folosesc Internet-of-Things (IoT).

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană

Prin urmare, la capitolul utilizării AI și IoT în rândul firmelor din România, țara noastră este codașa blocului comunitar.

Dacă nu se investește către această zonă, dacă firmele nu sunt sprijinite și dacă nu se conștientizează necesitatea dezvoltării acestei direcții, companiile pot fi considerate o cauză pierdută, deoarece viitorul aparține digitalizării și tehnologiei, iar competitivitatea pe piață va fi influențată de acest element.

Raportul se referă la anul 2021, dar e puțin probabil ca situația să se fi îmbunătățit între timp, ținând cont de faptul că, în ultimele luni, mediul privat din țara noastră s-a confruntat cu o serie de provocări de altă natură, mai ales financiară, ce a ținut atenția managerilor concentrată asupra menținerii firmelor pe linia de plutire!

Prin comparație cu mediul privat european, Eurostat transmite că aproximativ 8% din companiile din UE utilizau inteligența artificială în 2021.

Este vorba, concret, despre folosirea a cel puțin uneia dintre tehnologiile de tipul: tehnologii care analizează limbajul scris (text mining); tehnologii care convertesc limbajul vorbit într-un format care poate fi citit de reboți (recunoaștere vocală); tehnologii care generează limbaj scris sau vorbit (generarea de limbaj natural); tehnologii de identificare a obiectelor sau a persoanelor pe baza imaginilor (recunoașterea imaginilor, procesarea imaginilor); machine learning (de exemplu, învățarea profundă sau deep learning) pentru analiza datelor; tehnologii care automatizează diferite fluxuri de lucru sau care ajută la luarea deciziilor; tehnologii care permit dispozitivelor/mașinilor să se deplaseze în spațiu prin observarea împrejurimilor și luarea de decizii autonome.