Europa va fi anul viitor cea mai afectată la nivel mondial. „Este nevoie de o înăsprire suplimentară a politicii monetare”

de: Dumitrescu Andrei
22 11. 2022

Economia mondială ar trebui să evite o recesiune anul viitor, dar cea mai gravă criză energetică din anii ’70 încoace va declanșa o încetinire bruscă, Europa fiind cea mai afectată, a declarat OCDE, adăugând că lupta împotriva inflației ar trebui să fie principala prioritate a factorilor de decizie politică.

Perspectivele naționale variază foarte mult, deși economia Marii Britanii va rămâne în urma celor mai importante, a declarat marți Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„Proiectăm o perioadă de slăbiciune pronunțată”

Aceasta a prognozat că creșterea economică mondială va încetini de la 3,1% în acest an – puțin mai mult decât prevedea OCDE în proiecțiile sale din septembrie – la 2,2% anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% în 2024.

„Nu previzionăm o recesiune, dar cu siguranță proiectăm o perioadă de slăbiciune pronunțată”, a declarat șeful OCDE, Mathias Cormann, în cadrul unei conferințe de presă pentru a prezenta cele mai recente Perspective economice ale organizației.

OCDE a declarat că încetinirea globală afectează în mod inegal economiile, Europa fiind cea mai afectată, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina afectează activitatea de afaceri și determină o creștere a prețurilor la energie.

Conform previziunilor OCDE, economia celor 19 țări din zona euro va crește cu 3,3% în acest an, apoi va încetini la 0,5% în 2023, înainte de a-și reveni și de a se extinde cu 1,4% în 2024. Această estimare a fost ușor mai bună decât cea din perspectivele OCDE din septembrie, când a estimat o creștere de 3,1% în acest an și de 0,3% în 2023.

OCDE a prezis o contracție de 0,3% anul viitor în Germania, un puternic jucător regional, a cărei economie bazată pe industrie depinde în mare măsură de exporturile de energie din Rusia – mai puțin grav decât prăbușirea de 0,7% așteptată în septembrie.

Chiar și în Europa, perspectivele au fost divergente, economia franceză, mult mai puțin dependentă de gazele și petrolul rusesc, urmând să crească cu 0,6% anul viitor. Italia a fost văzută cu o creștere de 0,2%, ceea ce înseamnă că sunt probabile mai multe contracții trimestriale.

În afara zonei euro, economia Marii Britanii a fost estimată în scădere cu 0,4% anul viitor, în condițiile în care se confruntă cu rate ale dobânzii în creștere, inflație în creștere și încredere scăzută. Anterior, OCDE se aștepta la o creștere de 0,2%.

Economia americană ar urma să reziste mai bine, creșterea urmând să încetinească de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a crește la 1,0% în 2024. OCDE se așteptase anterior la o creștere de numai 1,5% în acest an în cea mai mare economie a lumii, iar estimarea sa pentru 2023 a rămas neschimbată.

China, care nu este membră a OCDE, a fost una dintre puținele economii majore care se așteptau să înregistreze o creștere mai rapidă anul viitor, după un val de blocaje COVID. Creșterea în această țară a fost văzută în creștere de la 3,3% în acest an la 4,6% în 2023 și 4,1% în 2024, față de previziunile anterioare de 3,2% în 2022 și 4,7% pentru 2023.

Pe măsură ce politica monetară mai strictă își face efectul și presiunile asupra prețurilor la energie se diminuează, inflația în țările OCDE a fost văzută în scădere de la peste 9% în acest an la 5,1% până în 2024.

„În ceea ce privește politica monetară, este nevoie de o înăsprire suplimentară a politicii monetare în majoritatea economiilor avansate și în multe economii de piață emergente pentru a ancora ferm așteptările privind inflația”, a declarat Cormann, potrivit Reuters.

În timp ce multe guverne au cheltuit deja mult pentru a atenua durerea provocată de inflația ridicată prin plafoane ale prețurilor la energie, reduceri de taxe și subvenții, OCDE a declarat că, din cauza costurilor ridicate, acest sprijin va trebui să fie mai bine direcționat în viitor.