„Europa intră în recesiune”, avertisment de la Bruxelles. Când își revine economia UE

de: Cătălina Burghelea
06 12. 2022

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a dat o veste cumplită pentru Europa, în contextul în care bătrânul continent se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele cinci decenii. Oficialul a avertizat că se va întâmpla cu siguranță în această iarnă.

Avertisment cumplit de la Bruxelles: Europa intră în recesiune

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, susține că Europa va intra în recesiune în această iarnă, iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului 2023.

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, a transmis Paolo Gentiloni.

În prezent, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani, după ce Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident. Mai mult, explozia inflaţiei a intensificat problemele legate de costul vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Economia zonei euro este pe butuci

Cele mai recente date Eurostat arată că economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% (comparativ cu trimestrul precedent), după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea (față de prima perioadă a anului).

Principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile colosale la energie, spun analiștii economici, care prognozează că economia Europei va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale lui 2023.

România şi Cipru, cel mai puternic avans al PIB-ului

În trimestrul al treilea, PIB-ul Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,2% faţă de perioadă precedentă, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele având o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în UE a crescut cu 2,4%. Astfel, statele care au înregistrat un boom sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Citește și China are secții de poliție secrete în România. Dezvăluiri scandaloase apărute în presa internațională, ce alte țări sunt implicate

Ce urmează în UE

Prin urmare, comisarul Paolo Gentiloni consideră că mai sunt necesare luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre privind investiţiile.

„Vom avea o primă discuţie, dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru un consens”, a explicat oficialul european.

Modernizarea patului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre ale blocului comunitar, care se desfăşoară la Bruxelles, luni şi marţi.