Emmanuel Macron îi avertizează pe francezi: „Marea schimbare va avea loc din toamnă”

de: Anca Lupescu
24 08. 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat miercuri că Franța se confruntă cu „sacrificii” într-o nouă eră marcată de criza climatică și de instabilitatea provocată de invazia Rusiei în Ucraina, care a semnalat „sfârșitul abundenței”.

Emmanuel Macron anunță schimbări majore în Franța

După o vară marcată de secetă, incendii masive de vegetație și pierderi continue de vieți omenești în Ucraina, liderul în vârstă de 44 de ani a ținut un discurs dur la începutul primei ședințe de guvern după vacanța tradițională din august a țării.

„Cred că ne aflăm în procesul de a trăi un punct de cotitură sau o mare tulburare.

„În primul rând pentru că trăim… sfârșitul a ceea ce ar putea părea sfârșitul abundenței”.

Referindu-se la războiul din Ucraina, el a adăugat:

„Sistemul nostru bazat pe libertatea în care ne-am obișnuit să trăim, uneori, atunci când trebuie să îl apărăm, poate presupune să facem sacrificii.”

Discursul a părut menit să pregătească țara pentru ceea ce se anunță a fi o iarnă dificilă, în condițiile în care prețurile la energie cresc brusc și multe familii se luptă cu inflația.

De asemenea, a reluat remarcile făcute săptămâna trecută în timpul unui eveniment de comemorare a celui de-al Doilea Război Mondial, când a descris iarna grea care ne așteaptă ca fiind „prețul pe care îl plătim pentru libertate”.

„Urmează o iarnă dificilă”

Seceta severă din timpul verii, care a dus la restricții de apă în cea mai mare parte a țării, a determinat, de asemenea, mulți francezi să își exprime temerile cu privire la impactul tot mai evident al schimbărilor climatice.

„Această privire de ansamblu pe care o dau – sfârșitul abundenței, sfârșitul nesimțirii, sfârșitul presupunerilor – este, în cele din urmă, un punct de cotitură pe care îl traversăm și care îi poate determina pe cetățenii noștri să simtă multă anxietate”, a continuat Macron.

„În fața acestui lucru, avem îndatoriri, dintre care prima este să vorbim sincer și foarte clar, fără a fi catastrofist”, a spus el.

Macron a fost reales în aprilie pentru un al doilea mandat, dar a pierdut majoritatea parlamentară în alegerile din iunie, ceea ce înseamnă că prim-ministrul Elisabeth Borne conduce un guvern minoritar care depinde de partidele din opoziție pentru a adopta legi.

Franța, printre cele mai scăzute rate de inflație din Europa

Inflația franceză a fost înregistrată luna trecută la 6,1%, una dintre cele mai scăzute rate din Europa, datorită plafoanelor guvernamentale la prețurile la electricitate și gaze, precum și a reducerilor de taxe pe benzină și motorină.

Însă sindicatele fac presiuni pentru majorări salariale majore și au convocat o zi de greve și mitinguri pe 29 septembrie.

Șeful sindicatului CGT, de stânga dură, Philippe Martinez, a declarat pentru televiziunea BFM că discursul președintelui a fost „nepotrivit”, adăugând că cei mai săraci plătesc deja prețul războiului și că nu se pot aștepta alte sacrificii.

„El le va cere (sacrificii) și noi ne vom opune”, a spus Martinez.