Efectele nebănuite ale războiului: se scumpește RCA-ul, iar veștile proaste pentru buzunarul tău nu se opresc aici

de: Mădălina Bahrim
30 05. 2022

De când a izbucnit războiul din țara vecină, am început să resimțim în propriul buzunar consecințele economice negative ale acestui conflict ce pare că nu se mai termină, din păcate. Inflația a scăpat de sub control, iar criza energetică s-a adâncit. Doar că lucrurile nu se termină aici!

Din nefericire pentru buzunarele și portofelele noastre, urmează să mai suferim și alte efecte economice ale războiului.

Asigurarea auto obligatorie se scumpește. Care e explicația

Conform unor analiști, se pare că următoarele scumpiri ar urma să vină din zona asigurărilor, inclusiv la RCA sau alte tipuri de asigurări, cum ar fi cea pentru locuințe. De vină ar fi, în linii mari, evoluțiile de pe piețele internaționale, respectiv inflația generalizată, nu expunerea firmelor românești în țările implicate in conflict.

Expunerea directă a firmelor din Europa e mică, însă costurile cu daunele și cheltuielile asiguratorilor vor crește substanțial, concomitent cu inflația generală, consideră Petr Iakubik, Financial Stability Team Leader la EIOPA (organizația europeană a supraveghetorilor din asigurări și pensii private).

„Asigurătorii europeni au activități limitate în cele trei țări, un număr mic de grupuri sunt active prin subsidiare in aceste țări, a căror dimensiune este mică raportată la grupurile din care vin. În legătură cu activele deținute, sunt relevante două aspecte: expunerea către sectorul bancar și expunerea către sectoare din economie care sunt mai sensibile la evoluția prețurilor la energie și gaze, iar pierderile în aceste sectoare afectează investițiile.

Inflația afectează firmele de asigurare prin creșterea costurilor cu despăgubirile. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul asigurărilor generale. Firmele de asigurare trebuie să facă rezerve pentru daunele din viitor și de aceea trebuie să ia în calcul prețurile din viitor, care evident vor fi mai mari.

Rezervele ( nr: prin care asigurătorii garantează plata daunelor existente și viitoare) și cheltuielile firmelor de asigurare vor trebui ajustate, pentru a reflecta inflația. Asigurătorii constituie rezerve tehnice a căror formulă de calcul include inflația. Foarte importantă este perioada pe care se întinde plata daunelor. Cu cât durata este mai mare, cu atât inflația va avea un efect mai puternic. În asigurările generale, peste 55% din rezerve se întind pe perioade mai lungi de doi ani”, a declarat Iakubik, la București.