Economia globală se prăbușește, a noastră „cică” duduie: cum se mai laudă ai noștri

de: Mădălina Bahrim
24 07. 2022

Se pare că, deși la nivel internațional situația economică este cât se poate de delicată, România este o veritabilă excepție. Cel puțin asta concluzionăm, dacă analizăm cele mai recente date furnizate de Comisia Națională de Prognoză. Mai mult, informații similare par să vină și din partea Comisiei Europene.

Concret,  Comisia Națională de Prognoză și-a corectat cifrele privind așteptările pe care le are de la economia românească, iar situația arată îmbucurător față de estimările anterioare. Perspectivele economice au fost revizuite în sus.

Ne situăm din ce în ce mai bine

Astfel, instituția anticipează că avansul economiei românești în 2022 se va situa la 3,5%.eco La precedenta evaluare, din primăvară, realizată imediat după izbucnirea războiului din țara vecină, instituția credea că economia noastră va crește cu doar 2,9%.

De asemenea, sunt perspective mai optimiste și cu privire la valoarea PIB nominal,  de la 1.328 miliarde lei, la 1.372 miliarde lei.

Există, totuși, o perspectivă înrăutățită asupra deficitului comercial. Acum e anticipată valoarea de 32,3 miliarde euro, față de estimarea anterioară de 27,7 miliarde euro.

Semnale la fel de pozitive vin și din partea Comisiei Europene. Săptămâna aceasta, experții din cadrul Executivului european au transmis că economia României va înregistra anul acesta un avans de 3,9%, față de 2,6% cât se anticipa anterior. Totuși, situația cea mai grea o vom resimți în 2023, cred specialiștii europeni. Pentru anul viitor, analiștii din cadrul Comisiei eu revizuit în jos estimările. Astfel, în 2023 economia românească ar urmă să înregistreze un avans de doar 2,9%, de la 3,6%, așteptările anterioare.

Referitor la evoluția blocului comunitar și a zonei euro, Comisia Europeană arată că se economia UE va crește cu 2,7% în 2022 și cu 1,5% în 2023. De asemenea, zona euro va înregistra un avans de 2,6% în 2022, și de doar 1,4%, în 2023.

Inflația în 2022 ar urmă să fie de 7,6% în zona euro și 8,3% în UE, iar anul viitor, scumpirile se vor situa la 4% și, respectiv, 4,6%.

Referitor la scumpiri, Comisia arată că această ar urmă să fie de 7,6% în zona euro și 8,3% în UE, anul acesta. În 2023, vom avea o rată a inflației de 4% și, respectiv, 4,6%.