După retragerea rușinoasă din Herson, Putin se teme acum că va pierde Crimeea. Gestul care îl dă de gol

de: Cătălina Burghelea
18 11. 2022

Federația Rusă a anunţat, vineri, 18 noiembrie, că efectuează lucrări de construire a unor fortificaţii în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, după retragerea soldaţilor săi din regiunea vecină Herson, ca urmare a unei contraofensive din partea armatei Kievului.

Cel mai nou plan al lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin se teme că Ucraina va ataca Crimeea. După retragerea militarilor ruși din Herson, oraș situat în sudul Ucrainei, imediat în vecinătatea peninsulei, Moscova a început lucrări de fortificare. Anunțul a fost făcut de Serghei Aksionov, șeful administrației proruse a Republicii Crimeea.

Șeful Republicii Crimeea, instalat de Kremlin, spune că forțele ruse își întăresc pozițiile în peninsulă, pe măsură ce trupele ucrainene obțin câștiguri în regiunea Herson din apropiere. Serghei Aksionov a declarat, într-o postare pe Telegram, că supraveghează „lucrările” în zonă. Kievul a precizat că intenționează să lupte pentru a recuceri Crimeea.

„Lucrările de construire a fortificaţiilor se desfăşoară sub controlul meu pe teritoriul Crimeii, pentru a garanta securitatea locuitorilor de aici”, a transmis Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova după anexarea acestei peninsule ucrainene.

Retragerea soldaților ruși din Herson, beneficiu major pentru Ucraina

Oficialul prorus a subliniat că securitatea zonei se face „prin măsuri de pus în aplicare pe teritoriul regiunii Herson”, adiacentă peninsulei, în sudul Ucrainei. Acest anunţ survine după ce forţele ruse s-au retras din zonă, fiind fugărite de armata ucraineană.

Plecarea militarilor ruşi din Herson a permis soldaților Kievului să-şi apropie tunurile de Crimeea. În luna octombrie, podul Kerci, care leagă peninsula de teritoriul rus, a fost parţial avariat de o explozie atribuită Ucrainei de către Moscova. Alte atacuri imputate forţelor ucrainene au avut loc în special împotriva flotei ruse din Sevastopol sau asupra mai multor infrastructuri militare ruseşti.

Kievul vrea să recâștige Crimeea

De la anexarea în 2014, Vladimir Putin consideră Crimeea o componentă a Rusiei, dar care nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Guvernul de la Kiev vrea să recupereze peninsula. De când armata rusă a părăsit Hersonul, știrile că armata ucraineană ar putea ajunge în Crimeea au luat avânt.

Citește și Strategia Rusiei pentru Ucraina în 2023. Cum arată următoarele trei mutări ale lui Putin

Crimeea a fost a Rusiei din anul 1783, când Imperiul Țarist a anexat-o la un deceniu după ce a învins forțele otomane în bătălia de la Kozluca, până în 1954, când guvernul sovietic a transferat peninsula de la Federația Sovietică Rusă a Republicilor Socialiste (RSFSR) către Sovietul Ucrainean. Decizia a fost anunțată în presa sovietică, la sfârșitul lunii februarie, la opt zile după ce URSS a adoptat o rezoluție care autoriza mutarea la 19 februarie.