Parchetul ÎCCJ confirmă dosarul penal pe numele lui Eduard Novak. Ministrul Sportului neagă acuzațiile

de: Cătălina Burghelea
25 11. 2022

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, are dosar penal, după ce ar fi ascuns mașina instituției pe care o conduce în garaj, avariată în trafic. Potrivit Sindicatului Național Sport și Tineret, oficialul ar fi încercat să mușamalizeze accidentul pentru a nu se afla că nu avea voie să fie la volan. Conform unor documente și verificări consultate de SNST, ministrul Novak nu trebuia să conducă autovehiculul implicat în accident deoarece nu era adaptat handicapului său.

Ministrul Eduard Novak are dosar penal

Update 25 noiembrie, ora 14.45. Parchetul General confirmă dosarul in rem (se cercetează fapta, nu persoana) în care este vizat ministrul Sportului, Eduard Novak, anunță Realitatea. Acuzațiile care i se aduc oficialului UDMR sunt de conducerea unei mașini fără permis de conducere, de încredințare a autoturismului unei persoane fără carnet și abuz în serviciu. În replică, acesta spune că nu a fost chemat la audieri de procurori și că nu a condus mașina instituției în interes personal, așa cum susțin sindicaliștii.

Update 21 noiembrie, ora 15.13. Eduard Novak spune că nu a greșit cu absolut nimic. Ministrul Sportului susține că n-are nevoie de niciun fel de permis special și că nu a ascuns mașina după avarie, așa cum îl acuză Sindicatul Național de Sport și Tineret.

„Haideți să fim foarte clari. Aveam voie să conduc, şoferul meu se simțea foarte nasol în drum spre București. Mă întorceam către serviciu. A fost o tamponare normală, ca pentru oricine altcineva, nu mai mult de o avarie. N-a fost nimic.

În primul rând, eu am condus de 23 de ani cu aviz medical, nu am nevoie să modific nimic la maşină. Așa conduc de 23 de ani, nu există nicio altă suspiciune. A fost un accident și atât (…). Este un permis normal cel pe care îl am, eu nu am nevoie de niciun permis special. Este un atac de cea mai joasă speță care se poate întâmpla.

Deci, oamenii într-adevăr sunt disperați ca să dea în mine, dar și din faptul că eu sunt cu dizabilitate. Deci asta este, chiar eu nu mai înțeleg. Deci mașina a fost în garaj, am raportat la CASCO, s-a reparat mașina, toate demersurile care trebuie normal”, a spus Eduard Novak pentru Antena 3 CNN.

Știrea inițială

„Ministrul Novak Carol-Eduard nu deține un permis de conducere special și conduce ilegal, deși ar trebui să conducă numai autovehicule adaptate condiției sale, fiind încadrat în grad grav de handicap. Orice conducător auto știe că nu poți conduce dacă ai proteză la piciorul drept, în astfel de cazuri, mașina trebuie modificată și omologată, sunt mutate comenzile de picior la mână, iar permisul de conducere este unul special”, a explicat SNST.

Acuzațiile care i se aduc

În urma sesizării a faptelor săvârșite la data de 13.06.2021, de către Novak Carol-Eduard, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică a deschis dosarul penal nr.2984/P/2022. Ministrul Sportului este acuzat de săvârşirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal, de încredințare a unui vehicul unei persoane fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 3 din Codul penal, precum şi de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art.297 alin. 1 din Codul penal, mai arată sursa citată.

Mașina Ministerului Sportului, avariată într-un accident auto

Sindicatul Național Sport și Tineret concluzionează că Novak a condus ilegal mașina ministerului. Totodată, autoturismul instituției nu ar fi modificat și omologat, așa cum prevede Ordinul MTCT nr.2132/2005 – ANEXA Nr. 9: LISTA cu modificările speciale aduse autovehiculelor în scopul conducerii de către persoanele cu handicap.

În luna iunie a anului trecut, SNST relatase că ministrul Eduard Novak a fost implicat într-un accident auto, în apropiere de Buzău. Mașina condusă de oficial a fost prinsă într-un carambol pe șosea, când se întorcea de la Bacău. Din cauza condițiilor unui trafic aglomerat, pe carosabilul plin de apă, mai multe autoturisme s-au tamponat, una fiind cea a Ministerului Tineretului și Sportului.

Oficialul revenea în București, după ce a participat la o competiție de ciclism – Turul Colinelor Bacău, defășurată în două etape:
Sâmbătă, 12 iunie – proba de Criterium în centrul Bacăului, pe un traseu de 2 km; Duminică, 13 iunie – proba de Fond de 100 km.