Dobânzile la bănci rămân mari și-n 2023, dar mai primim o lovitură: doar bogătașii vor mai face schimb valutar
Apar noi previziuni economice negative referitoare la dobânzile bancare, dar și la cursul valutar.
CFA România ne prezintă perspectiva sa pentru următoarele 12 luni, iar cifrele vor îngrijora mulți români datori la bănci.
Conform specialiștilor, se pare că ratele la bancă vor rămâne piperate și în următorul an. Ne referim la ratele cu dobândă variabilă influențată de ROBOR. Acesta nu va scădea prea mult în perioada imediat următoare. CFA se așteaptă să fie 7,48%. În această vară, ROBOR la trei luni, utilizat calculul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, trecuse de pragul psihologic de 8%, deci se va mai ieftini puțin, dar este evident că nu suficient de mult încât să resimțim o ușurare când ne achităm ratele lunare către bănci.
De asemenea, iminentul se va produce la cursul valutar. Încă din pandemie, analiștii anticipau că euro va trece de pragul de 5 lei, dar iată că acum a venit momentul ca această previziune să se și materializeze. Conform CFA, vom plăti 5,0465 lei pentru un euro, peste un an, iar acest curs va fi destul de rezistent în timp, nu doar un puseu de creștere temporară.
În privința inflației sunt vești un pic mai bune, în sensul în care nu va mai fi 14-15%, ci 10%. Este o valoare uriașă pentru veniturile românilor care au rămas, în mare parte, neschimbate în ultima perioadă, dar trebuie să apreciem faptul că măcar scade.
“Pe fondul datelor macroeconomice pozitive inregistrate in luna august, indicatorul de incredere macroeconomica a inregistrat o crestere semnificativa.
Insa atat indicatorul de incredere cat si componenta sa de anticipatii raman la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipatii de decelerare a economiei in urmatoarea perioada.
Anticipatiile inflationiste au inregistrat prima scadere din ultimii doi ani, participantii estimand insa ca inflatia va ramane exprimata in doua cifre cel putin in urmatoarele 12 luni.”, a declarat Adrian Cod]rla;u, vicepreședinte CFA România.