Diva războiului, cea mai cunoscută spioană din lume: Mata Hari „învârtea bărbații pe degete” pentru a le afla secretele. Femeia fatală căreia frumusețea i-a devenit fatală
Citim adesea romane despre spioni, iar poveștile lor ne fac visăm la o lume plină de aventură, una pe care, probabil, ne-am fi dorit-o pentru noi, dacă am fi avut mai mult curaj. Totuși, o astfel de lume nu este una ușor de trăit, ci presupune, oricât de interesantă ar fi, multe pericole, după cum vei vedea în cele ce urmează.
Mata Hari este, fără dar și poate, arhetipul femeii spion seducătoare. Ea a fost fost dansatoare și amantă profesionistă, dar și spion pentru Franța, în timpul Primului Război Mondial. Suspectată că ar fi agent dublu, a fost executată în 1917 sub acuzația de spionaj pentru Germania.
Viața de soție, prea plictisitoare pentru Mata Hari
Cum viața de soție nu i-a plăcut prea mult, considerând că o astfel de soartă este una plictisitoare și care, firește, nu o pune în evidență, Mata Hari, pe numele său adevărat Margaretha Zelle, a ales să-și schimbe destinul radical.
Ea a sosit pentru prima dată la Paris în anul 1905 și și-a a întâlnit, pentru prima dată, faima ca interpretă de dansuri exotice de inspirație asiatică. Nu mai dura mult până când să meargă în turnee în toată Europa, spunându-și, de fiecare dată, presupusa poveste despre cum s-ar fi născut într-un templu sacru indian, iar tainel dansurilor i-ar fi fost predate de o preoteasă care i-a și dat numele de Mata Hari, ceea ce înseamnă „ochiul zilei” în malaieză.
În realitate, Mata Hari s-a născut într-un orășel din nordul Olandei, în 1876, însă nu mulți știau acest lucru. Ea a dobândit cunoștințe superficiale despre dansurile indiene și javaneze în anii petrecuți în Malaezia împreună cu fostul ei soț, un scoțian din armata colonială olandeză.
Adevărul e că nici nu mai conta cât din povestea ei era adevărată, de vreme ce reușea să umple săli întregi de spectacol, din Rusia până în Franța. Până la urmă, cine ar fi putut să reziste unei femei care ajungea să se dezbrace complet pe scenă?
Având în vedere că cei mai mulți europeni de la acea vreme nu erau familiarizați cu Indiile de Est Olandeze, Mata Hari era considerată exotică și se presupunea că afirmațiile ei erau autentice.
Un jurnalist francez, evident entuziasmat, scria într-un ziar, la un moment dat, că Mata Hari era „ca o felină, extrem de feminină, maiestuos de tragică, miile de curburi și mișcări ale corpului ei tremurând într-o mie de ritmuri”.
O jurnalistă din Viena scria, la rândul ei, după ce devenea martoră a spectacolelor ei, că Mata Hari era „zveltă și înaltă, cu grația unui animal sălbatic și cu părul albastru-negru” și că fața ei „părea din altă lume”.
Promiscuă și cochetă, ea nu avea o problemă cu nuditatea. Mata Hari și-a captivat publicul și a avut succes absolut la debutul show-ului de la Musée Guimet, în data de 13 martie 1905.
Mata Hari, diva razboiului, cea mai frumoasă spioană din lume – fotografie de arhivă
Frumusețea i-a fost prieten, dar și dușman: ar fi sedus pentru a afla secrete militare, iar asta i-a devenit fatal
Totuși, cariera lui Mata Hari a intrat în declin după 1912. La 13 martie 1915, apărea în ceea ce avea să fie ultimul spectacol din cariera ei. Trebuie menționat că și-a început cariera relativ târziu pentru o dansatoare și spre sfârșit începuse deja să se îngrașe.
Cu toate acestea, până la acel moment deja devenise curtezană de succes, cunoscută mai mult pentru senzualitatea și erotismul ei decât pentru frumusețe. A avut relații cu ofițeri militari de rang înalt, politicieni și alții aflați în poziții influente în multe țări. După izbucnirea Primului Război Mondial, colecția ei de amanți a început să se diversifice.
În februarie 1917, autoritățile franceze au arestat-o pentru spionaj și au închis-o la închisoarea Sf. Lazare din Paris. În cadrul unui proces militar desfășurat în iulie, ea a fost acuzată că ar fi dezvăluit detalii despre noua armă a Aliaților.
A fost condamnată la moarte, dar a refuzat să se legă la ochi în momentul execuției și a fost împușcată de un pluton din Vincennes. Se presupune că, înainte să fie împușcată, i-ar fi sărutat pe toți membrii plutonului.
Există unele dovezi că Mata Hari ar fi acționat ca spion german și, pentru o perioadă, ca agent dublu pentru francezi, dar germanii ar fi renunțat la ea, întrucât nu ar fi fost prea eficientă.
De altfel, procesul ar fi fost plin de dovezi circumstanțiale, așadar corectitudinea verdictului este discutabilă. Totuși, autoritățile franceze au considerat-o „cea mai importantă femeie spion a secolului”, pentru a distrage atenția oamenilor de rând de la război. Era nevoie și de o poveste cu eroi.
Mata Hari a fost adesea descrisă ca fiind o femeie fatală și periculoasă care își folosea sexualitatea pentru a manipula fără efort bărbații, dar, în realitate, ar fi fost, în cuvintele istoricilor americani Norman Polmer și Thomas Allen, „naivă și ușor de păcălit”, adică o victimă a bărbaților, mai degrabă.
În 1931, se turna primul film despre viața cunoscute spioane Mata Hari. Actrița Greta Garbo avea să joace rolul principal.