Dispar banii de pe card, instant: s-a întâmplat deja în România, cum a rămas cu contul gol

de: Ozana Mazilu
26 04. 2022

Poliţiştii din Argeș trag un semnal de alarmă cu privire la existenţa mai multor metode pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje. Aceste mesaje pot veni fie în format electronic, prin SMS-uri sau prin intermediul unor apeluri telefonice, și îți pot lua banii de pe card.

Astfel, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Curtea de Argeş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, au reţinut recent un tânăr de 18 ani, din Bucureşti, conform Adevărul. Cercetările polițiștilor au demonstrat că, în cursul zilei de 26 februarie 2022, tânărul ar fi efectuat mai multe tranzacţii de pe un cont bancar al unui bărbat din comuna argeşeană Valea Iaşului. Mai exact, titularul contului s-a trezit, din senin, fără aproape o mie de lei.

Cum să te ferești să nu rămâi fără banii de pe card

 „Pentru administrarea probatoriului, în dimineaţa zilei de 19 aprilie, poliţiştii argeşeni, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Bucureşti, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat o percheziţie la locuinţa tânărului în cauză, în urma căreia au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă”, precizază IPJ Argeş, citat de aceeași sursă.

Infractorul a fost prins și a fost condus la sediul poliţiei, iar după administrarea probatoriului, a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă.

Ca să fii în siguranță în activitatea ta în mediul online, precum şi în comerţul pe internet, poliţiştii argeşeni trag câteva semnale de alarmă: „Atenţionăm cetăţenii despre existenţa mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice”, precizează IPJ Argeş.

Așadar, oamenii legii recomandă să nu daţi curs unor ,,oferte” greu de refuzat. Astfel, trebuie să cumperi de la comercianţii cunoscuţi, pentru a te asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere. Mai mult, trebuie să verifici cu atenţie site-ul înainte de a cumpăra un produs.

De asemenea, nu trebuie să cumperi produse oferite prin email (poştă electronică) nesolicitate. În plus, cumpără numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate şi evită tranzacţiile când ești conectat la reţele wi-fi publice.