Dieta raw-vegană, cu bune, dar mai ales cu rele: ce au descoperit cercetătorii

de: Iulia Kelt
04 11. 2022

Dietele vegane au devenit din ce în ce mai populare de-a lungul anilor, în special în rândul persoanelor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea.

Într-adevăr, un număr tot mai mare de studii arată că dietele pe bază de plante (inclusiv dietele vegane) pot avea multe beneficii pentru sănătate și au fost legate de un risc mai scăzut de boli de inimă, alături de scăderea greutății corporale și a nivelului de colesterol.

Cu toate acestea, unii oameni duc dieta vegană la extrem, alegând să mănânce numai alimente vegetale crude care pot fi consumate fără a fi gătite.

Noi studii îți arată de ce greșești când faci asta

Noi cercetări sugerează că dietele raw-vegane, dacă sunt urmate o perioadă lungă de timp, pot provoca mai mult rău decât bine.

Cercetările sugerează că unele alimente crude pot fi mai sănătoase decât alimentele gătite. De exemplu, gătitul face ca varza de Bruxelles și varza roșie să piardă până la 22% din conținutul de tiamină. Aceasta este o formă de vitamina B1 care menține sănătatea sistemului nervos.

Deși unele legume pot pierde nutrienți în timpul gătirii, altele au un conținut mai mare de nutrienți atunci când sunt gătite. Acest lucru se datorează faptului că unii nutrienți se află în pereții celulari ai legumelor. Gătitul distruge pereții celulari, permițând nutrienților să fie eliberați și absorbiți mai ușor de organism.

Cercetătorii au mai descoperit că, în timp ce gătirea roșiilor reduce conținutul de vitamina C cu 28%, crește conținutul de licopen cu peste 50%. Licopenul este asociat cu un risc mai scăzut de apariție a unei game de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și boli de inimă. Sparanghelul, ciupercile, morcovii, broccoli, kale și conopida sunt alte exemple de legume care sunt mai dense în nutrienți atunci când sunt gătite.

Legumele fierte pot furniza organismului mai mulți antioxidanți. Unele legume, inclusiv sparanghelul, ciupercile, spanacul, roșiile și broccoli, conțin niveluri mai mari de antioxidanți beta-caroten, pe care organismul îi transformă în vitamina A, luteină și licopen când sunt gătite, decât când sunt crude.