Dezvăluiri incredibile despre summitul G20. Pericol grav, deși ascuns, pentru Ucraina și lume. Ce pune la cale Rusia

de: Cătălina Burghelea
09 11. 2022

Peste o săptămână, summitul șefilor de stat și de guvern al G20 va începe la Bali, în Indonezia. Potrivit unei publicații ucrainene, evenimentul reprezintă un pericol grav, deși ascuns, pentru Ucraina și lume. Practic, Occidentul nu realizează că îi înmânează atuurile agresorului rus.

Summitul G20 va avea loc în perioada 15-16 noiembrie 2022

2022 este anul colapsului ordinii mondiale din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin. O perioadă de creștere fără precedent a prețurilor la energie, ca urmare a șantajului rusesc, și un an în care mulți oameni din întreaga lume sunt în pragul foametei. Prin urmare, pregătirile pentru summitul G20 au atras multă atenție.

Unii așteptau întâlnirea lui Vladimir Putin cu Joe Biden, în speranța că se va pune capăt conflictului ruso-ucrainean. Moscova a fost deosebit de activă în promovarea acestor așteptări false. O altă informație a fost larg răspândită în Ucraina: mulți credeau și sperau că Rusia va fi dată afară din G20. Însă, atât timp cât atenția este concentrată pe scenarii nerealiste, Kremlinul se pregătește să iasă învingător din luptă.

Federația Rusă a revenit la politica internațională majoră și a aflat că lumea este gata să „ignore” agresiunea de dragul propriei zone de confort, favorizând statul agresor.

Putin va fi prezent în Indonezia?

„Este foarte probabil ca Vladimir Putin să nu meargă la Bali”, susțin sursele Pravda Europeană. Președintele indonezian Joko Widodo a confirmat acest lucru recent.

Există o mică șansă ca șeful Kremlinului să se răzgândească în ultimul moment, dar acest lucru ar însemna pierderi de imagine. Nu are niciun motiv real să meargă în Indonezia. Rusia a sperat, până de curând, că summitul G20 îl va scoate pe Putin din izolarea internațională de facto, dacă alți lideri mondiali ar fi de acord să negocieze cu el.

Dar Casa Albă a avertizat public: Biden nu are intenția de a se întâlni cu omologul rus! Nici oficialii europeni de rang înalt nu au dat semnale pozitive despre o posibilă întrevedere. Iar Volodimir Zelenski a emis un ultimatum oficial: dacă Putin vine la Bali, Ucraina va ignora acest eveniment.

Umilința din Australia îl va urmări toată viața

Dacă Putin ar călători la Bali, anul 2014 (în care Rusia a anexat Crimeea) s-ar putea repeta. Putin a părăsit summitul G20 din Australia, vizibil umilit. A apărut într-un colț pentru o fotografie comună, alți șefi de stat nu au vrut să stea lângă el. O astfel de vizită nu ar putea decât să sublinieze izolarea sa. De aceea, Moscova ar dori să-l trimită pe premierul Mișustin în Indonezia.

Kievul cere expulzarea Rusiei din forum

Asta înseamnă că liderul de la Kiev poate vorbi prin videoconferință la întâlnire. O călătorie personală a președintelui Ucrainei la Bali nu a fost luată în considerare. Zelenski nu a părăsit țara în război nici măcar o zi și nu are de gând să o facă acum.

Ucraina a ridicat o miză prea mare. Administrația Prezidențială și Ministerul Afacerilor Externe cer public să fie dată afară Federația Rusă din G20. Dar cu siguranță nu se va întâmpla asta la summitul din Bali.

Nu numai democrațiile aparțin acestui club. Liderii Turciei și Indoneziei pun presiune pe Zelenski să se întâlnească cu Putin, pentru a „negocia pacea”. G20 include China, care a avertizat public că nu va vota pentru expulzarea Rusiei. Deci, nu există consens. Cu alte cuvinte, Rusia va participa la summit, chiar dacă Putin nu este acolo fizic. Diplomații ruși sunt implicați deja la luarea deciziilor referitoare la reuniune.

Ce include declarația comună G20

Potrivit sursei mai sus menționate, summitul din Bali va avea ca rezultat o „Declarație a liderilor”. Cea mai nouă versiune are 15 pagini și aproximativ 50 de paragrafe, dar poate fi scurtată în timpul negocierii. Deoarece este confidențial, nu poate fi verificată autenticitatea documentului.

Acest proiect face un pas spre „normalizarea” agresiunii ruse și încearcă să stabilească politica globală. Doctrina nu a fost deocamdată convenită. Statele G7 și țările predispuse la compromisuri cu Putin (în special, gazda Indonezia) contestă declarația. Se spune că Germania și Franța apără interesele Ucrainei și protecția păcii.

„Războiul în Ucraina”, menționat o singură dată

În afară de paragraful „geopolitic”, se menționează „războiul în Ucraina” o singură dată. Deși invazia, declanșată împotriva cerințelor Cartei ONU și a altor reguli mondiale, a schimbat toate sferele relațiilor internaționale și a creat multe crize, grupul celor mai puternice economii globale preferă să nu o menționeze în descriere.

În secțiunile tematice ale declarației G20 sunt denumite doar câteva „provocări geopolitice” abstracte. Liderii forumului sugerează să se menționeze de două ori „provocări pentru pacea și securitatea internațională”. Dar chiar și aceste formulări slabe au fost contestate de Kremlin. De pildă, rușii ar prefera să se spună că lumea se află într-o criză profundă, care include pandemia de Covid-19.

Dezbaterea pe acest punct continuă, însă Occidentul și-a slăbit poziția. La început, Vestul a insistat pe „provocări la adresa păcii și securității” ca o componentă a crizei. Acum, a ales o propunere de „compromis”: să se facă referire la „provocări care decurg din situația geopolitică”.

Urmează câteva zile de lucru decisive pentru declarația comună a G20. Diplomații occidentali au încă șansa de a schimba formularea documentului. Una dintre opțiunile cheie care se discută acum este că SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia, Canada, UE, Japonia etc. au o părere diferită de restul grupului.