Detaliul din portbagaj care îți aduce 3.000 de lei amendă. Toți șoferii români trebuie să știe ce nu trebuie să le lipsească niciodată
Dacă ai impresia că scapi de amenzi doar respectând regulile de circulație și având un comportament exemplar la volan, te înșeli. În realitate, poliția te poate lăsa fără 3.000 de lei în portofel, dacă nu ești atent la anumite detalii.
O amendă usturătoare de 3.000 de lei nu poate fi ignorată, în condițiile în care e aproape echivalentul salariului mediu pe economie, la nivelul întregii țări.
La ce trebuie să fii atent
De asemenea, detaliul care îți poate aduce amenda e cu atât mai important cu cât, într-o situație delicată, îți poate salva viața ta sau pe cea a celorlalți pasageri sau participanți la trafic.
Orice șofer responsabil, conform prevederilor în vigoare, trebuie să aibă, la el o trusă de prim ajutor, un triunghi reflectorizant și, de asemenea, un extinctor.
Totodată, nu uita și de noutățile apărute în România pentru șoferii români. Este vorba despre prețurile polițelor RCA.
Se pare că Executivul de la București are în plan o hotărâre prin care să plafoneze prețurile la asigurările RCA. Așa s-ar pune frână valului de scumpiri pe care le suportă românii, la toate bunurile și serviciile de strictă necesitate, în contextul unei rate anuale a inflației care a depășit pragul de 8 puncte procentuale.
„Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii iar în acest context eratic social și economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecție acestor categorii de cetățeni.
Companiile de asigurare de pe piața de profil au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertențe socio-economice pe piața de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie.
De asemenea, inițiatorul dorește prin prezenta propunere legislativă, în vederea descurajării asigurătorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguraților și totodată pentru realizarea unui sistem stabil și echitabil pentru asigurați, prin sancționarea cu mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 de lei. (..)
Conform propunerii de act normativ, asigurătorii RCA vor fi obligați să nu depășească tarifele de referință ale ASF. (..) Actul normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.