Decretul semnat de Vladimir Putin care reglementează felul în care țările occidentale vor plăti pentru gazul rusesc
Președintele rus Vladimir Putin a încercat să crească presiunea asupra cumpărătorilor străini de gaze naturale, spunând țărilor așa-zise neprietenoase să plătească în ruble de vineri sau să li se întrerupă aprovizionarea. În mod surprinzător, totuși, liderii Germaniei și Italiei par nederanjați de retorica lui Putin.
Cum vor plăti țările occidentale pentru gazul rusesc
Asta pentru că ei cred că clienții europeni nu vor fi legați de noul mecanism al Kremlinului și pot, în schimb, să continue să plătească pentru gazul rusesc în euro sau dolari.
Putin a emis joi un decret prin care insistă ca toți cumpărătorii străini de gaz rusesc trebuie să plătească în ruble începând de vineri prin deschiderea unui cont bancar rusesc sau să li se vor anula contractele de livrări.
Președintele Rusiei a cerut în repetate rânduri ca țările așa-zise neprietenoase să schimbe moneda pentru gazul rusesc, țintindu-i pe cei din spatele sancțiunilor economice grele menite să izoleze Rusia în urma atacului său neprovocat în Ucraina.
„Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-numitele state „neprietenoase”. Oferim contrapartidelor din astfel de țări o schemă clară și transparentă, pentru a cumpăra gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești.
Dacă aceste plăți nu sunt efectuate, vom considera că este o neîndeplinire de către cumpărător a obligațiilor sale cu toate consecințele care decurg”, a spus Putin într-o adresă televizată, potrivit cnbc.com.
Putin a spus că toate contractele existente vor fi încheiate dacă acești termeni nu vor fi respectați începând de vineri.
Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc din Europa, a declarat că decretul lui Putin echivalează cu „șantaj politic”, în timp ce SUA au spus că măsura arată o „disperare” financiară din partea Kremlinului.
În loc să stârnească panica la Berlin și Roma, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi cred că decretul nu se aplică lor.
Gigantul rusesc al gazelor controlate de stat, Gazprom, a declarat vineri că continuă să furnizeze gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților, potrivit Reuters. CNBC a contactat un purtător de cuvânt al Gazprom pentru mai multe detalii.
O citire a guvernului german dintr-un apel între Scholz și Putin de miercuri a spus că președintele rus l-a informat pe Scholz că livrările de gaze ar trebui să fie decontate în ruble începând cu 1 aprilie.
„În același timp, Putin a subliniat că nimic nu s-ar schimba pentru partenerii contractuali europeni”, se spune în citire.
Plățile vor continua să fie făcute exclusiv în ruble, ca de obicei, către Gazprombank din Rusia, care nu este afectată de sancțiuni economice, iar banca va transforma apoi banii în euro, se arată în comunicat.
Scholz nu a fost de acord cu această procedură și de atunci și-a reiterat poziția conform căreia Germania va continua să plătească pentru gazul rusesc fie în euro, fie în dolari, în baza contractelor existente.
„Ne-am uitat la contractele privind gazele și alte livrări și se precizează că plata este în euro. Uneori în dolari, dar de obicei în euro. Și i-am spus președintelui rus că va rămâne așa”, a spus Scholz reporterilor la Berlin, joi, potrivit unei traduceri.
Citirea de către Kremlin a aceluiași apel a spus că schimbarea valutară era necesară din cauza faptului că rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei au fost înghețate de statele membre UE. S-a convenit că experții din Rusia și Germania vor continua să negocieze în această chestiune, se arată în comunicatul Rusiei.