Decizia României după ce Legea pentru apărarea aeriană a intrat în vigoare

de: Cătălina Burghelea
18 07. 2022

În ziua în care Legea pentru apărarea aeriană a intrat în vigoare, România a anunțat că va cumpăra 32 de aeronave F-16 de care Norvegia nu mai are nevoie. De asemenea, Guvernul de la București intenționează să achiziționeze 7 sisteme UAV din clasa MALE (Medium-Altitude Long-Endurance), ceea ce înseamnă 21 de drone.

Legea pentru apărarea aeriană a intrat azi în vigoare

Luni, 18 iulie, a intrat în vigoare Legea care permite statului român să cumpere mai multe aeronave de luptă, dar şi să realizeze contracte pentru a îmbunătăţi apărarea aeriană a țării. Cu această ocazie, România și-a propus să achiziționeze 32 de aeronave multirol, de tip F-16, din Norvegia.

Statul nordic a cumpărat avioane de nouă generație (F-35), astfel că modelele vechi nu mai sunt de folos, motiv pentru care au fost scoase la vânzare. Aeronavele pe care au pus ochii oficialii de la București au aproximativ 40 de ani vechime și vor costa aproape 500 de milioane de euro.

România se echipează cu avioane la mâna a doua

România va cumpăra 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia. Legea care permite statului român să se echipeze cu mai multe aeronave de luptă a intrat în vigoare luni, 18 iulie.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, susține că țara noastră nu şi-a permis decât astfel de aeronave la mâna a doua, dar a precizat că avioanele multirol F-16 sunt complet operaționale și vor ajuta la îndeplinirea noilor cerințe ale NATO. SUA vor instrui piloții români și vor ajuta cu suport logistic, dar și personal tehnic. La ora actuală, în dotarea forțelor aeriene române există 16 aeronave de tip F-16.

„Ca să achiziționăm F-35 ar fi trebuit să avem modernizat întregul sistem de apărare, întregul sistem economico-strategic. Avioanele F-35 sunt complexe de comandă și control, care comandă nave de război, drone etc. Chiar dacă, prin absurd, am fi avut bani să achiziționăm F-35, dar și posibilitatea, pentru că ele nu pot fi achiziționate imediat, nu am fi avut ce face cu ele. Le-am fi folosit tot ca F-16”, a explicat oficialul român.

Drone tactice pentru armata română

Totodată, România intenționează să dea bani pe șapte sisteme UAV din clasa MALE (Medium-Altitude Long-Endurance), ceea ce înseamnă 21 de drone. Șase vor fi în varianta terestră și un sistem în varianta navală. Valoarea programului se ridică la 300 de milioane de euro.

În programul de licitație mai era doar compania Elbit Systems, cu dronele tactice Watchkeeper X. Aceste sisteme fac parte din clasa II și cântăresc între 150 și 600 de kilograme. Dronele vor fi utilizate, cu precădere, pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere. Watchkeeper X are la bază Hermes 450, singura diferență fiind la partea de senzori.