De ce nu ar trebui să ne dorim, de fapt, trecerea la impozitul progresiv: societatea „va lua foc”

de: Mădălina Bahrim
21 05. 2022

În spațiul public se discută tot mai intens varianta adoptării impozitării progresive, opțiune susținută de social-democrați, dar contestată de liberali. Să ascultăm, deci, argumentele ambelor tabere!

Pe de-o parte, PSD, prin vocea liderului partidului, Marcel Ciolacu, susține că o astfel de măsură ar ajuta românii cu venituri mici. Impozitele pe muncă ar urma să fie plătite în funcție de venituri, explică social-democratul. Acesta mai subliniază că propunerile sale fiscale nu includ majorări de taxe și impozite.

„Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză.

Lucrurile încep încet, încet să mişte, trebuie să scoatem acest cuvânt ”încet” din vocabular. Am văzut cu toţii o creştere economică de 6,5%. Trebuie să fim oneşti, această creştere economică este o reuşită a tuturor antreprenorilor din România.

Este îmbucurător şi trebui să menţinem acest trend şi să dezvoltăm noi afaceri şi capacităţi de producţie. În zona euro va fi o recesiune, şi aş vrea să putem construi, împreună cu dumneavoastră, climatul şi perspectiva necesare pentru ca această plusvaloare pe care o reprezintă românii să revină în ţară.

Trebuie să ne aşezăm la masă cu toţii – nu trebuie să decidă guvernanţii într-un birou sau o coaliţie sau oamenii politici. Eu am vrut să provoc un dialog cu toţi actorii sociali şi cu tot mediul de afaceri, fiindcă de această dată trebuie să creăm o perspectivă pe termen mediu şi lung. Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste.

Eu nu pot să vin în faţa dvs cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică, fără să explicăm de ce trebuie să ţinem cota unică, care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, de unde nu s-a mai dezvoltat economia şi de ce avem un handicap faţă de alte state ale Uniunii Europene.

Cu alte cuvinte, începem să fim recunoscuţi că suntem o ţară dezvoltată, nu în curs de dezvoltare. Societatea românească trebuie să se dezvolte cu ajutorul dumneavoastră şi cu experienţa dumneavoastraă de antreprenori de la firul ierbii. Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a explicat liderul social-democraților.

De ce nu ar fi, de fapt, o idee bună

Liberalii explică motivele pentru care impozitarea progresivă ne-ar aduce mai multe dezavantaje decât beneficii.

În acest sens, eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, afirmă că „în primul și în primul rând, optimizarea fiscală este necesară. Mai mult decât atât, o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii fiscale, mediul de afaceri care să fie stimulat să își plătească taxele și impozitele corect, inclusiv investitorii străini, iarăși, sunt lucruri pe care le fac toate țările Uniunii Europene și trebuie să le facă mai mult și România, pentru că avem o rată încă de colectare scăzută nu doar din cauza fiscalității scăzute, ci și din cauza neconformității fiscale, neconformării la a-și plăti taxele și impozitele”, a explicat liberalul pentru B1 tv.

Oficialul susține că introducere a sistemului de impozitare progresivă va genera nemulțumire și va crește și mai mult evaziunea fiscală. Cu alte cuvinte, acest nou sistem ar avea capacitatea de a indigna populația și de a crește tensiunile sociale, în timp ce bugetul de stat ar fi mai păgubit decât este acum.