De ce nu ar trebui să mai purtăm măști din pânză: cercetătorii au explicația

de: Iulia Kelt
22 01. 2022

Odată cu răspândirea rapidă a Omicron, multe țări s-a răzgândit în privința sfaturile oferite populației, de a purta anumite tipuri de măști, în contextul pandemiei de Covid-19.

Măștile FFP 2 sunt, în acest moment, obligatorii în locurile publice din Austria (măsură luată acum un an), dar și în Statelor Unite. Instituția „Controlul și Prevenirea Bolilor” sugerează că măștile de acest tip trebuie luate în considerare pentru o protecție mai mare, de exemplu, în transportul public sau în spații închise, aglomerate. Cu alte cuvinte, poate că nu ar fi rău ca toată lumea să înceapă să poarte astfel de măști. 

Măștile FFP 2, soluția ideală pentru prevenirea infectării cu Omicron

Măștile FFP 2 sunt echipamente de protecție personală, realizate la un anumit standard și concepute pentru a preveni inhalarea contaminanților periculoși din aer. În SUA, standardele respiratorii sunt gestionate de Institutul Național pentru Securitate și Sănătate Ocupațională (NIOSH) și acoperă mai multe aspecte, printre care eficiența filtrului sau capacitatea de respirare.

Un filtru care îndeplinește standardul N95 (echivalent cu FFP 2, în Europa) trebuie să capteze cel puțin 95% din particulele. Pe de altă parte, în Australia, măștile trebuie să îndeplinească standardele TGA.

O mască FFP 2 poate fi purtată de mai multe ori, dar în cele din urmă trebuie aruncată. Cercetările sugerează că FFP-urile își pierd capacitățile după aproximativ 20 de purtări – din cauza întinderii curelelor sau a defectării clemei pentru nas, ori chiar a componentelor aflate pe margine. 

De ce am avut voie să folosim măști din pânză, până acum?

Inițial, s-a presupus că SARS-CoV-2 se răspândește prin picături (emise de tuse și strănut) cauzatoare de infecție, atunci când ele intră în contact cu gura, nasul sau ochii. Pentru ca astfel de particule să nu pătrundă, o cârpă sau o mască chirurgicală ar fi fost suficiente. Acum, specialiștii au înțeles că virusul se răspândește în aer, așadar cele două nu mai prezintă tot atât de multă protecție, atunci când vorbim despre pandemiei de Covid-19.

Sursă foto: Mediafax