De ce nu ar trebui să dormi liniștit, dacă în momentul acesta ai datorii la bănci: planul începe să se aplice deja

de: Mădălina Bahrim
22 08. 2022

Economiile europene se confruntă în acest moment cu un val agresiv al inflației, prețurile mari făcând ravagii nu doar la noi în țară, ci pe plan internațional.

Pentru a lupta cu inflația, băncile centrale europene au ca principal instrument creșterea dobânzii de referință, iar planul lor pentru a contracara scumpirile se aplică deja de luni bune, inclusiv BNR-ul nostru majorând dobânda pe politica monetară până la 5,5% pe an, la o inflație plafonată în prezent în jurul valorii de 15%.

Amintim că, la nivelul celor 19 state ce utilizează moneda euro, Banca Centrală Europeană a majorat cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%.

Aici există o veste bună și una rea

Pe de-o parte, se pare că măsurile adoptate de băncile centrale europene încep să dea rezultate, deși modeste. Practic, inflația pare a face un mic pas în spate sau măcar a stagna, ceea ce înseamnă că se ivește deja perspectiva prețurilor mai mici.

Doar că aceste prețuri mai mici vor fi „decontate” de europenii, inclusiv de românii datori la bănci, fiindcă dobânzile vor continua să fie din ce în ce mai scumpe. Economiștii încurajează băncile centrale să nu renunțe la planul lor de a majora dobânda de referință, iar acest lucru înseamnă în cele din urmă rate lunare mai mari pentru cei ce au contractate credite cu dobândă variabilă, fiindcă băncile centrale preiau semnalul și majorează la rândul lor dobânzile aplicabile clienților. Iată, deci, de ce nu ar trebui să dormi liniștit dacă ești într-o astfel de situație, chiar dacă auzi în jurul tău că perioada de inflație începe să dispară.

„Ţinând cont de inflaţia ridicată, trebuie să urmeze noi creşteri ale dobânzilor”, a declarat, zilele acestea, Joachim Nagel – membru al Consiliului guvernatorilor BCE – într-un interviu acordat Rheinische Post. Oficialul vorbește despre vremuri dificile în Europa, în condițiile în care cea mai puternică economie din blocul comunitar, cea a Germaniei, se află în acest moment în pericol de a intra în recesiune.