Datele românilor, la discreția SRI și STS: de ce reprezintă o problemă Cloud-ul guvernamental

de: Alexandru Puiu
22 03. 2022

Nu mai puțin de 375 de milioane de euro vor investi autoritățile române din fondurile PNRR pentru realizarea unui așa numit cloud guvernamental. În teorie, acesta ar trebui să facă interacțiunea cu instituțiile statului semnificativ mai facilă. În practică, are mari șanse să faciliteze accesul nestingherit al SRI și STS asupra datelor cetățenilor.

Guvernul lucrează de ceva timp la o ordonanță de urgență pentru facilitarea cadrului legislativ din spatele Cloud-ului guvernamental. Este vorba de o infrastructură IT care ar informatiza relația dintre cetățeni și stat. Suma din spatele inițiativei este de nu mai puțin de 375 de milioane de euro, iar Alexandru Lăpușan, CEO Zitec și vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS), are o părere foarte proastă despre scopul și consecințele acestei platforme. În opinia sa, noul mecanism online ar da acces discreționar și control absolut SRI și STS la datele cetățenilor, respectiv toate softurile instituțiilor publice.

Cum funcționează cloud-ul guvernamental, de ce este o problemă

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență din spatele cloud-ului guvernamental, realizarea platformei va cădea în sarcina Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și al Serviciului de Român de Informații (SRI).

După o analiză atentă a proiectului scos în dezbatere publică, Alexandru Lăpușan, CEO-ul unuia dintre principalii furnizori de soluții IT și cloud din România, a criticat în termeni foarte aspri practicile guvernului. Ca referință, Lăpușan se află și în spatele aplicației Regista, destinată serviciilor de e-guvernare și plată online de taxe și impozite.

„OUG este o inițiativă deosebit de nocivă, care reușește dintr-un foc urmatoarele 3 lucruri:

  • 1. Dă control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS. Stați liniștiți, o să ne păzească Sfântul GDPR de abuzurile lor.
  • 2. Blochează orice utilizare de servicii de cloud public în toate instituțiile de stat.
  • 3. Construiește un monopol în zona ADR: dacă o instituție de stat dorește să utilizeze un SaaS mic, genul celor de 50 EUR pe lună, doar dacă ADR deține o astfel de soluție va putea să o facă. Video conferințe, calendare, email, management de proiect – adio SaaS din cloudul public.

Acest OUG trebuie oprit cu orice preț, efectul ei va fi de blocare totală a digitalizarii în Romania. Comisia Europeană nu ar trebui să finanțeze acest proiect în această formă.”, a scris pe Facebook Alexandru Lăpușan.

În opinia lui Lăpușan și pornind de la forma actuală a OUG-ului, singura utilitate la această oră este că acesta cloud guvernamental va da ”cheile tuturor sistemelor software ale statului și a tuturor datelor cetățenilor români către SIR și STS, sub acoperirea civilă a ADR.” Dacă vrei să vezi întregul set de argumente îl poți găsit în postarea de mai jos de pe Facebook.