Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, urmărit penal de DNA. Clotilde Armand promite să recupereze prejudiciul

de: Anca Lupescu
21 07. 2022

Fostul primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache, este urmărit penal de DNA. El este implicat într-un dosar legat de aprobarea noilor tarife Romprest, în care prejudiciul creat Sectorului 1 este de 944 de milioane de lei.

Daniel Tudorache, urmărit penal

Update 21 iulie, ora 15.10. Actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a promis că va începe procedurile pentru a recupera prejudiciul imens.

„Am citit comunicatul DNA în legătură cu acuzațiile din dosarul Romprest, confirmă 100% tot ce am dezvăluit public în ultimii ani despre marele furt din perioada administrațiilor conduse de Andrei Chiliman și de Dan Tudorache.

Prejudiciul record de 1 miliard de lei, bani furați de la locuitorii Sectorului 1, explică foarte bine de unde aveau resurse financiare PSD și PNL pentru campaniile mediatice demarate împotriva mea.

De asemenea, dezvăluie mizele pentru care o parte dintre consilierii locali PNL și PSD din Sectorul 1 s-au transformat în avocați ai firmei Romprest, atunci când se discuta despre modificarea sau rezilierea contractului cu compania de salubrizare.

Asta nu veți auzi la televiziunile care ne linșează mediatic de aproape 2 ani de zile pentru că ne-am permis să ne luăm de firmele transpartinice, asta înseamnă să impui reforme adevărate.

La începutul luptei noastre au fost mulți jurnaliști de bine care au încercat să transforme demersul nostru împotriva acestui grup infracțional organizat de la toate nivelurile (administrativ și politic) în ceva banal. S-a încercat banalizarea răului, s-a dus în derâdere lupta noastră cu Mafia.

În perioada următoare vom face toate demersurile pentru a recupera prejudiciul în acest caz, iar banii îi vom investi în reconstrucția Sectorului 1.”

Știre inițială: Nu este primul dosar al edilului. Acesta a fost trimis în judecată într-un alt dosar de corupție. În noul dosar, Tudorache este acuzat că ar fi acceptat în 2012 să plătească facturi umflate către Romprest, chiar dacă exista o decizie a Curții de Conturi care ceruse recuperarea sumelor achitate în plus anterior.

Daniel Tudorache și alți patru foști directori din Primăria Sectorului 1, dar și trei directori de la Romprest sunt urmăriți penal.

Comunicatul DNA

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

TUDORACHE DANIEL, la data faptei primar al Sectorului 1 București,
PIȚIGOI BOGDAN, la data faptei director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1 București,
LUDU DORINELA-ANCA, la data faptei director executiv Direcția Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 București,
FULGEANU OVIDIU-NICOLAE, la data faptei director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane din cadrul Primăriei Sectorului 1 București,

toți pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

FODOROIU COSMIN-MARIUS, la data faptei director executiv al Direcției Investiții în cadrul Primăriei Sectorului 1 București, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptei director executiv al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
Persoană fizică, la data faptelor director operațional al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– înșelăciune, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptei director general adjunct al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la aceasta:
– în cursul anului 2012 s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, încheiat în anul 2008,
– s-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus.

În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune și complicitate la aceasta:
În perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, care face obiectul contractului de delegare menționat, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate.
Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Sectorului 1 București în cuantum de 944.575.696 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.