Cum se petrec sărbătorile în „capitala Crăciunului”. Orașul a fost bombardat cu 2.700 de tone de obuze și a fost 40 de ani sub comuniști VIDEO

de: Dumitrescu Andrei
12 12. 2022

Dresda este flancată de ambele părți ale râului Elba și este așezată în valea cu același nume.

Scena sa înfloritoare de muzică clasică, care i-a atras pe Richard Wagner, Johann Sebastian Bach și mulți alții, combinată cu farmecul său baroc și cu muzeele de clasă mondială, i-au adus porecla Elbflorenz sau Florența de pe Elba.

Pe hârtie, Dresda este capitala regiunii germane Saxonia, dar, după cum arată, este de fapt capitala Crăciunului.

Elbflorenz este în plină sărbătoare, cu lumânări pâlpâitoare care luminează ferestrele, cântece festive în buclă și tarabe de piață îmbrăcate în molid, gata să uimească cu cel mai cald gluhwein, cea mai densă pâine cu fructe Christstollen și cele mai bune obiecte de artizanat pe care le pot cumpăra banii.

588 de ani de istorie

Era Ajunul Crăciunului din 1434 când prima piață de Crăciun din Germania, Dresdner Striezelmarkt, a deschis o mână de tarabe pentru ca localnicii să își ia provizii pentru sărbătorile de iarnă.

În timp ce Striezelmarkt are cu siguranță începuturi umile, în cei 588 de ani care au trecut de atunci, a evoluat într-un stup de bucurie de sărbători cu peste 200 de tarabe, carusele sclipitoare și, bineînțeles, lumânări peste tot.

Cel mai notabil este însă piesa centrală a Striezelmarkt, un gigant – cel mai mare din lume, de fapt – weihnachtspyramide sau piramida de Crăciun.

Originare din Munții Metaliferi, care se află la granița dintre Saxonia și Boemia, weihnachtspyramidele sunt turnuri din lemn alcătuite dintr-o serie de niveluri umplute cu figuri de Crăciun. Aerul cald care se ridică de la lumânările de la bază este folosit pentru a face ca etajele să se învârtă.

În ciuda popularității sale masive – aproximativ 2,5 milioane de persoane îl vizitează anual – Striezelmarkt încă se simte foarte mult ca un post comercial medieval, cu excepția flash-urilor ocazionale ale iPhone-urilor și a autocolantelor Visa + Mastercard care îi anunță pe cei care merg de sărbători că în zilele noastre sunt acceptate mai mult decât monedele de aur.

Sub roata Ferris din Striezelmarkt, de culoarea trestiei de zahăr, se află Harich’s Jagerhütt’n, un local mic și confortabil, unde oameni de pretutindeni se bucură de vin fiert aburind care se potrivește bine cu un Dresdner handbrot, o gustare de pâine unsă cu șuncă afumată și brânză locală.

Într-un stat lăudat pentru meșteșugurile și artele sale populare, nu este de mirare că produsele tradiționale săsești venite direct din Vogtland, Munții Metaliferi și nu numai sunt adevărate puncte de atracție în numeroasele piețe din Dresda.

Pomi de Crăciun sculptați manual în lemn, cu curburi pentru crengi și ornamente delicate din dantelă, sunt vânduți alături de case de porțelan în miniatură. Există, de asemenea, räuchermann, figurine din lemn care reprezintă adesea mineri sau soldați, care servesc și ca arzătoare de tămâie.

Nici piețele de Crăciun nu sunt singurele care contribuie la farmecul festiv al orașului. În semn de omagiu pentru bogata moștenire muzicală a orașului, biserica Kreuzkirche organizează spectacole nocturne pe tot parcursul sezonului de Advent.

Pentru cei care caută imnuri de Crăciun devenite alămuri, Frauenkirche găzduiește, de asemenea, o serie de concerte de Crăciun, de la ansambluri vocale la cvartete de saxofoane, pe tot parcursul sezonului.

Faimosul teatru de operă din Dresda, Semperoper, prezintă, de asemenea, fără îndoială, cel mai „Crăciunesc” divertisment imaginabil pe tot parcursul lunii decembrie: „Spărgătorul de nuci”.

Pentru o privire mai atentă la toate produsele săsești care au menținut reputația de artizanat a acestui stat, există Museum für Sächsische Volkskunst (Muzeul de artă populară săsească), care evidențiază istoria meșteșugurilor populare din regiune – în special în ceea ce privește Crăciunul.

Aici, soldații de jucărie din lemn cu fețe de popa spun povestea minerilor locali care au lucrat la negru ca meșteri de spărgători de nuci pentru a câștiga un trai suplimentar. Dulapurile pictate în mod elaborat și peisajele de pădure sculptate în miez de nuc simplu ilustrează de ce reputația regiunii este mai mult decât meritată.

Grădina anuală de Crăciun ocupă terenul Palatului Pillnitz de la jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lunii ianuarie, cu spectacole de lumini elaborate, trasee nesfârșite de mers pe jos și ocazionalele colibe de gluhwein.

Destinul tragic al orașului

Oricât de fermecător ar fi, trecutul tragic al orașului este palpabil. Fiind unul dintre cele mai afectate orașe de raidurile comune britanico-americane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, amintiri ale pagubelor sunt peste tot.

Puține clădiri au rezistat celor 2.700 de tone de bombe incendiare și explozibili care au demolat orașul în doar două zile în februarie 1945.

Costul cultural a fost, de asemenea, ridicat. Obiectivele de patrimoniu precum Semperoper și capodopera barocă Zwinger Palace au fost complet incinerate, iar piețe pline de viață precum Theaterplatz au fost reduse la ruine.

Patru decenii de comunism ca parte a Germaniei de Est au însemnat, de asemenea, că refacerea Dresdei a fost mult întârziată. În calitate de capitală regională, orașul a fost un bastion al puterii susținute de sovietici.

Abia după căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei, orașul a putut începe să se reconstruiască serios, lăsând Dresda într-un limbo arhitectural până la mijlocul anilor 1990, când au început majoritatea reparațiilor.