Cum întineresc sud-coreenii „văzând cu ochii”: ce se întâmplă cu vârsta lor

de: Iulia Kelt
12 12. 2022

Guvernul din Coreea de Sud a anunțat recent că a renunțat, în sfârșit, la sistemul tradițional de estimare a vârstei omului.

Începând cu 2023, vechiul sistem nu va mai fi permis pe niciun document oficial, iar toate noile documente din țară vor urma același sistem de înregistrare al vârstei folosit în toată lumea.

Folosind sistemul, o persoană se naște având deja un an. Caravasăzică, dacă, spre exemplu, te-ai născut în anul 2000, acum ar trebui să ai 23 de ani, indiferent dacă ziua ta de naștere este în ianuarie, decembrie, sau oricare altă lună din an.

Cu toate acestea, pentru documentele legale precum pașapoartele, oamenii au trebuit să folosească sistemul internațional.

Pentru a confuza și mai mult situația, trebuie menționat că există și un al treilea sistem de detectare al vârstei care presupune scăderea anului nașterii din anul curent. Acest al treilea sistem este utilizat pentru a determina eligibilitatea unei persoane pentru a consuma alcool, a fuma sau a deveni eligibilă pentru a servi în armată.

Confunzie generală în Coreea de Sud

Combinația dintre aceste trei sisteme de îmbătrânire poate provoca confuzie, așa că guvernul a făcut pasul pentru a standardiza modul în care este calculată vârsta în întreaga țară. Autoritățile au spus că utilizarea diferitelor sisteme de îmbătrânire a generat disfuncționalități birocratice și chiar a dus la dispute legale.

„Din cauza unor astfel de diferențe, în ceea ce privește metodele de calcul și de afișare a vârstei, confuzia publică și disputele juridice continuă în furnizarea de servicii administrative și contracte, rezultând costuri sociale și economice inutile și probleme care nu îndeplinesc standardele acceptate la nivel internațional”, se arată în proiectul de lege.

Vârsta este un aspect important în Coreea de Sud, deoarece face parte dintr-o ierarhie socială care influențează rolurile și responsabilitățile unui individ, precum și modul în care oamenii se adresează unii altora, în conversația de zi cu zi.