Cum au ajuns taxele din România să fie de râsul UE: despre noi s-a făcut și un raport oficial, suntem priviți ca „așa nu”

de: Mădălina Bahrim
01 11. 2022

Colectările de taxe la bugetul de stat au reprezentat cel mai recent obiect de studiu pentru Eurostat, iar rezultatele analizei nu ne avantajează sub nicio formă. Din contră, ne pun într-o lumină complet nefavorabilă în fața comunității europene.

Raportul Eurostat indică faptul că mai avem mult de lucrat în privința veniturilor din taxe și contribuții sociale care ajung în bugetul de stat.

Situația e atât de gravă la noi, încât suntem codași în clasamentul întocmit de specialiști, care poziționează fiecare stat membru pe un anumit loc.

Din nefericire pentru noi, împreună cu Irlanda avem cele mai mici ponderi ale taxelor în PIB din Uniunea Europeană.

Conform analizei citate, ponderea taxelor în PIB variază foarte mult, de la o țară la alta în sânul familiei europene, dar la nivel general, în comunitate, ponderea taxelor în PIB-ul Uniunii Europene a ajuns la 41,7% în 2021.

Pentru a ne creiona o idee despre evoluția ponderii, menționăm că aceasta era de doar 41,1% în 2020. Ce-i drept, creșterea procentuală nu pare impresionantă, dar vorbim, totuși, despre o evoluție favorabilă, ce merită punctată, mai ales că anul 2021 n-a fost deloc ușor pentru economiile europene, persistând încă efectele pandemiei de coronavirus.

Cum s-a făcut România de râs. Când ne-au analizat taxele, europenii probabil că au râs

Referindu-ne la cifre, Eurostat ne arată că, anul trecut, veniturile din taxe și contribuții sociale în statele membre ale Uniunii Europene au crescut anul trecut cu 520 miliarde de euro. S-a ajuns, astfel, în 2021, la nu mai puțin de 6.058 miliarde de euro la nivelul întregului bloc comunitar.

Dar, după cum precizam anterior, situația nu este deloc omogenă în rândul statelor membre. În timp ce unele dintre ele înregistrează performanțe demne de lăudat, noi și Irlanda suntem privite ca modele de „așa nu”.

Danemarca este liderul ierarhiei, cu o pondere a taxelor în PIB de 48,8%. Podiumul este completat de Franța (47%) și Belgia (46%).

Acum vine partea proastă, din care facem și noi parte. În Irlanda ponderea taxelor din PIB este de doar 21,9%, în timp ce la noi este de 27,3%.