Criza imobiliară din România, confirmată de giganți globali: se vede deja la vânzările de apartamente
Piața imobiliară din România trece de ceva timp printr-o perioadă foarte ciudată. Pe de o parte este obsesia românilor pentru proprietăți. Pe de altă parte, condițiile de creditare sunt din ce în ce mai dificile, dobânzile au explodat, iar costurile energetice te fac să te muți la țară, într-o garsonieră dacă se poate. În acest context, statisticile sunt cu atât mai fascinante.
JLL România este o companie foarte importantă din industria imobiliară, una care este listată la Bursa din New York și se află într-o poziție privilegiată în a înțelege ce se întâmplă în România, iar concluziile nu sunt deloc optimiste. Războiul din Ucraina, inflația globală, prețurile la energie, toate stau la baza unor probleme inevitabile cu achizițiile de locuințe pe meleaguri mioritice.
Bula imobiliară din România, sub lupă
Pentru un moment, după primul an de pandemia, piața imobiliară rezidențială era doar lapte și miere, revenise la niveluri premergătoare crizei sanitare. Din păcate, la ora actuală, provocările par să fie chiar mai mari decât din perioada Covid-19 și se văd. La momentul de față, mai degrabă cresc eforturile de închiriere, decât de achiziție, atrag atenția oficialii JLL.
Per ansamblu, piața imobiliară trece printr-o perioadă în care evoluția ei este intrinsec legată și dependentă de schimbările din economie, dar și de factorii geopolitici din regiune. Pe partea de economie, este inevitabilă scăderea achizițiilor de locuințe din cauza condițiilor de creditare mai aspre, a inflației, a creșterii semnificative a costurilor de construcție și, nu în ultimul rând, a conflictului din Ucraina. Pornind de la acest aspecte, specialiștii JLL România s-au aruncat la câteva pronosticuri.
„Fiecare ciclu economic are caracteristicile sale, iar achiziția de proprietăți imobiliare va fi întotdeauna o formă de investiții. Piața imobiliară actuală traversează o serie de provocări pe planuri diferite, însă considerăm că pentru acest sector întregul mix de factori reprezintă o perioadă de reașezare și de corecție. Apariția conflictului din Ucraina a influențat categoric activitatea pe segmentul de vânzare, care se afla pe un trend ascendent înainte de acest eveniment.
Pe de altă parte, observăm performanțe însemnate pe zona de închirieri, care au potențialul de a evolua într-un ritm mult mai rapid decât până acum. Printre oportunitățile pe care deja le constatăm se numără dezvoltarea cu viteză a segmentului built-to-rent – ansambluri rezidențiale destinate exclusiv închirierii. Vom vedea tot mai multe astfel de dezvoltări ce vor fi administrate de operatori profesioniști, oferind facilități și servicii dedicate exclusiv chiriașilor, gândite pentru a răspunde nevoilor lor”, spune Andreea Hamza, Director al Departamentului de Living, JLL România.
Dincolo de opinii, experții JLL au făcut și un calcul destul de elaborat pentru a ilustra creșterea ratei dobânzii în primul trimestru din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, iar concluziile sunt cât se poate de îngrijorătoare. Mai mult decât atât, reprezintă un avertisment foarte important.