Criza forței de muncă se adâncește: patronii sunt îngenuncheați, muncitorii noștri pleacă peste hotare, nouă cine mai plătește pensii?

de: Mădălina Bahrim
24 11. 2022

Criza de personal s-a acutizat în România anului 2022, după ce, ani la rând, a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pe care le-au avut de înfruntat oamenii de afaceri din țara noastră. Acum, situația parcă e mai gravă decât în oricare alt moment.

Firmele din țara noastră au ajuns la limita puterilor și sunt tot mai numeroși managerii locali ce afirmă că, oricâte beneficii noi ar oferi în plus, oricât de generoși ar deveni, efectiv nu vine nimeni să ocupe posturile pe care le au vacante.

De ce? Românii pleacă masiv peste hotare. În căutarea unor salarii mai mari, a unor posibilități materiale mai însemnate decât în țara lor natală, oamenii merg să muncească în Occident și unii chiar ajung să se stabilească definitiv acolo.

Dacă ai 30, 40 sau 50 de ani, ar trebui să te gândești serios că nu va avea cine să-ți plătească pensia

Problema cea mai mare o reprezintă faptul că, dacă nu vom pune stop exodului de forță de muncă, nu va mai avea cine să plătească pensii generațiilor care acum sunt în câmpul muncii și care urmează să iasă din activitate peste două decenii, de exemplu.

Momentan, criza de personal este peticită, la propriu, prin integrarea în câmpul muncii a muncitorilor străini. Aceștia provin din țări precum Nepal, Pakistan, Bangladesh sau Vietnam, unde salariile sunt mult mai mici decât în România, deci acești oameni sunt încântați și văd o oportunitate în a trăi și munci la noi în țară.

Doar că, potrivit sociologului Alfred Bulai, profesor la SNSPA, nu suntem pregătiți să controlăm așa cum trebuie acest fenomen.

„Avem zero experiență cu muncitorii care ne intră pe piață. Nu suntem intoleranți că până la urmă românul mănâncă shaorma și produse chinezești, însă ideea de muncă și de toleranță este valabilă în București, Iași, Cluj, Timișoara, doar în câteva orașe.

În orașele mici oamenii nu sunt obișnuiți și se comportă ciudat. Îmi amintesc că acum 10 ani un antreprenor din Bacău a angajat niște chinezoaice la fabrica sa. Ele au ieșit o singură dată în oraș, într-un weekend și n-au mai ieșit apoi. Pentru că s-au adunat pe lângă ele niște tineri români care făceau ca maimuțele”, avertizează specialistul.