Crește vârsta de pensionare în România, inevitabil: dezastrul preconizat de experți, confirmat deja în Europa
Autoritățile române vor fi forțate în viitor să majoreze vârsta de pensionare în România pentru simplul fapt că nu va mai fi cine să le plătească. Îmbătrânește populația, a scăzut natalitatea într-un ritm accelerat, iar aceasta pare să fie singura soluție.
Până în 2060, un român din trei va avea vârsta de peste 65 de ani. Statistica este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în urmă cu șapte ani, un român din cinci avea peste 65 de ani. Nu ajută nici faptul că, până în 2070, numărul celor care vor ieși la pensie va fi cu aproape 10% mai mare decât media actuală.
Pensiile cresc, dar cine le mai plătește
În România, la 1 ianuarie 2020, erau doi parametrii relevanți legați de pensii. Valoarea medie era de 1600 de lei, iar pensia minimă era de 1000 de lei. Anterior acestei date, vorbeam de 800 de lei cifra minimă. Având în vedere că discutăm de un pronostic pentru următorii 40 de ani, pensiile vor crește de multe ori până atunci, problema este că nu vor mai exista tineri care să genereze acei bani pentru bugetul de stat, care să achite pensiile.
Soluția la acest dezastru al natalității vine din Europa și este exact aceea la care te aștepți, majorarea vârstei de pensionare. Deși există foarte mulți opozanți, Franța, Belgia sau Olanda, țări dezvoltate și cu probleme agresive de îmbătrânire a populației, se pregătesc să îmbrățișeze aceeași practică. Există și țări în care s-a aplicat majorarea vârstei de pensionare în jurul vârstei de 67 – 70 de ani, chiar dacă nu este cazul României.
Până și cancelarul Germaniei a spus fără nicio emoție că face eforturi să descurajeze pensionarea anticipată pentru a evita o potențială criză în sistemul public de pensii al țării. Cea mai puternică economie a Europei se confruntă de mult timp cu un deficit al forței de muncă și, în mod autentic, nu are suficienți lucrători care să susțină financiar pensionarii.
Ca referință, Germania plănuiește să mărească vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani până în 2031 și, în același timp, dezbate o nouă creștere. Cu toate acestea, tot mai mulți nemți se pensionează la 63 – 64 de ani, fără penalizări, pentur că legislația în vigoarea le permite să facă asta dacă au acumulat 45 de ani în câmpul muncii, conform DW.