„Cowboy-ul” român uitat de public. Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a murit în singurătate, răpus de o boală cumplită și cu un mare regret în suflet VIDEO

de: Iulia Kelt
09 11. 2022

Ovidiu Iuliu Moldovan este unul dintre cei mai iubiți actori români, cu toate că, la un moment dat, marele artist a picat într-un con de umbră din care n-a mai putut să iasă.

Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat, de-a lungul carierei sale, în 42 de filme și suntem siguri că ai văzut măcar o parte dintre acestea. Nu ai cum să nu-ți amintești de figura impunătoare și de vocea inconfundabilă a acestuia.

Ovidiu Iuliu Moldovan – imagine de arhivă

Ovidiu Iuliu Moldovan, veșnicul pasionat de poezie

S-a născut în prima zi a anului 1942, la Vișinelu, în județul Mureș și a plecat dintre noi într-o zi de primăvară a anului 2008. Suferea de ani buni de ciroză, iar un stop cardio-respirator i-a fost fatal. Într-o zi, actorul pur și simplu a încetat să mai fie.

Într-un interviu acordat în anul 2004, acestuia părea să-i fie destul de greu să zică ce personaj i-a fost mai drag, din toate cele pe care le-a interpretat, de-a lungul timpului, în lunga sa carieră.

„Greu de spus. Personajele astea mi-au fost dragi din diferite motive. Pe unele le-am iubit pentru că ele au reprezentat personalităţi emblematice pentru istoria Transilvaniei. Și când spun asta, mă gândesc la Horea – pe care l-am întruchipat în filmul lui Mircea Mureșan. Dar și la Avram Iancu – cel din piesa lui Lucian Blaga”, răspundea, totuși, Ovidiu Iuliu Moldovan, intervievatorului său.

Dincolo de teatru și film, actorul era un avid pasionat de poezie și, împreună cu Ion Caramitru și Adrian Pintea, nu rata nicio ocazie de a-și expune talentul imens în fața publicului, acela de recitator desăvârșit, capabil să stârnească emoție și celor mai înghețate suflete omenești.

 

În mod bizar, în 2022, niciunul din membrii acestui trio desăvârșit nu mai este printre noi. Adrian Pintea s-a stins în 2007, iar Ion Caramitru pleca dintre noi anul trecut, în 2021.

„Relaţia mea cu Poezia datează încă din Institut… Împreuna cu Pino și cu Vali Seciu am avut marele noroc de a-l avea ca profesor pe A. Pop Marţian, alături de alţi dascăli care demonstrau o „înălţime” intelectuală cum azi nu se mai prea găsește. A. Pop Marţian ne-a inoculat acest „cult pentru poezie”.

El ne-a trimis la Eminescu, la teatrul în versuri scris de Schiller, de Goethe, de Racine, de Corneille. El ne-a familiarizat cu ceea ce se cheamă metrică, ritmică, muzicalitate, incantaţie. El ne-a trimis în lumea magică a teatrului antic. Acestui excepţional profesor din tinereţe, acestui studiu aprofundat făcut la timp le datorez marile mele bucurii de mai târziu”, povestea actorul, ani mai târziu.

Ovidiu Iuliu Moldovan – imagine de arhivă din filmul românesc „Horea”, lansat în anul 1984. Actorul a interpretat rolul principal în film.

Artistul a murit în singurătate. Nu a suportat niciodată vulgaritatea

Tot el, artistul Moldovan, avea o mare nemulțumire apropo de modul în care evoluează scena, în ultimii ani. Firescul pe care îl urmărea el nu era firescul argoului, mărturisea mai târziu. „Am senzaţia vulgarizării limbii române în multe spectacole. O parte a publicului savurează pitorescul de mahala, golănismele, şi am văzut actori care cultivă acest gen de succes comercial”.

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat Ovidiu Iuliu Moldovan se numără „Profetul, aurul şi ardelenii”, „Artista, dolarii şi ardelenii”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, „Castelul din Carpaţi”, „Misterele Bucureştilor”, „Horea”, „Secretul lui Nemesis” sau „Sosesc păsările călătoare”. Lista este mult mai lungă de atât.

Firește, actorul a jucat și în nenumărate piese de teatru. Atât de multe încât ne-ar fi imposibil să le enumerăm.

Din nefericire, a murit singur și, parcă uitat de toți cei care îi fuseseră odinioară aproape.