Coreea de Nord, din ce în ce mai aproape de un atac nuclear? SUA avertizează: „Ar duce la sfârșitul regimului Kim”
Guvernul lui Kim Jong-un de la Pyongyang a organizat în ultimele zile o serie de teste cu rachete. Armata sud-coreeană a declarat că un test cu o rachetă balistică intercontinentală, efectuat joi, s-ar putea să se fi soldat cu un eșec. Japonia a calificat lansarea drept „scandaloasă și absolut intolerabilă”.
Coreea de Nord, avertizată de SUA
Potrivit unui comunicat comun publicat de Departamentul american al Apărării, în timpul întâlnirii cu ministrul sud-coreean al apărării, Lee Jong-sup, Austin a declarat:
„Orice atac nuclear împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi, inclusiv utilizarea de arme nucleare non-strategice, este inacceptabil și va duce la sfârșitul regimului Kim”.
Un limbaj similar a fost inclus în Strategia națională de apărare a SUA, care a fost publicată săptămâna trecută, scrie TheGuardian.
Acel document spunea că „nu este nevoie de un răspuns: Strategia noastră pentru Coreea de Nord recunoaște amenințarea reprezentată de capacitățile sale nucleare, chimice, de rachete și convenționale și, în special, necesitatea de a face clar regimului Kim consecințele nefaste în cazul în care ar folosi arme nucleare … nu există niciun scenariu în care regimul Kim ar putea folosi arme nucleare și ar putea supraviețui”.
Austin, un general în retragere din armata americană și primul secretar al apărării afro-american, a vorbit cu reporterii la Pentagon alături de Lee.
„Ministrul Lee și cu mine am avut astăzi o discuție remarcabilă”, a declarat Austin. „Am vorbit despre modul în care RPDC a continuat provocările și acțiunile destabilizatoare, iar în acest moment de tensiune crescută, alianța noastră este de fier.
Statele Unite rămân pe deplin angajate în apărarea Coreei de Sud. Angajamentul nostru de disuasiune extinsă este ferm și include o gamă completă a capacităților noastre nucleare și convenționale și de apărare antirachetă.”
Coreea de Sud și SUA reiau exercițiile militare
El a declarat că cele două țări intenționează să revină la exerciții militare la scară largă în peninsulă. Administrația Biden a luat astfel de măsuri după patru ani în care Donald Trump a pus un accent fără precedent pe relațiile dintre Seul și Washington, afirmând că dorește ca Coreea de Sud să plătească pentru asistența militară americană în vigoare de la războiul coreean din 1950-53.
Trump s-a întâlnit în repetate rânduri cu Kim, organizând summituri de profil înalt care au produs puține beneficii tangibile.
La Pentagon, Austin a declarat că SUA „s-au angajat să continue eforturile administrației Biden pentru a consolida descurajarea integrată și pentru a se asigura că această alianță continuă să susțină securitatea și stabilitatea în peninsula coreeană și în întregul Indo-Pacific”.