Consiliul de Securitate rus se reunește astăzi. Ce puncte fierbinți vrea să discute Putin. Medvedev prezintă un raport

de: Anca Lupescu
19 10. 2022

Președintele rus Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate. În cadrul reuniunii, care se va desfășura prin videoconferință, vor fi abordate aspecte-cheie, inclusiv reglementarea proceselor de migrație și neutralizarea amenințărilor.

Putin, discuții despre război, migrație și amenințările la adresa Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin va organiza miercuri o reuniune virtuală a Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit Sputnik News. Întâlnirea, care se va desfășura prin videoconferință, va aborda chestiuni-cheie, inclusiv reglementarea proceselor de migrație și neutralizarea amenințărilor la adresa securității naționale în contextul migrației. De menționat că vicepreședintele consiliului, Dmitri Medvedev, va prezenta un raport

„Este planificat să se examineze chestiuni legate de neutralizarea amenințărilor la adresa securității naționale în domeniul migrației și reglementarea proceselor de migrație în interesul dezvoltării socio-economice a țării și a stabilității socio-politice”, a precizat Kremlinul într-o declarație, potrivit TASS.

Anterior, duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru TASS:

„Este o reuniune obișnuită”, atunci când a fost întrebat dacă este vorba despre o reuniune generală care are loc de obicei în fiecare săptămână sau despre o reuniune completă care cuprinde toți membrii Consiliului de Securitate.

Întâlnirea de miercuri a fost anunțată pentru prima dată în august de Medvedev, care supraveghează și o comisie interdepartamentală ce se ocupă de impulsionarea politicilor de migrație.

În timpul anunțului, Medvedev spusese că evenimentul va consta în discuții privind retehnologizarea serviciilor de migrație pe fondul amenințărilor „datorate situației actuale”.

De asemenea, el dezvăluise că este în curs de pregătire un proiect de lege care să reglementeze condițiile de intrare, ieșire și ședere a migranților.

Războiul din Ucraina, un punct fierbinte pe agenda Rusiei

Putin continuă să organizeze reuniuni ale Consiliului de Securitate pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina.
Până în prezent, președintele rus a avut două reuniuni ale Consiliului de Securitate în acest an. Prima a avut loc la 21 februarie, adică cu trei zile înainte ca Rusia să își lanseze operațiunea militară în Ucraina.

Principala ordine de zi a reuniunii a fost purtarea de discuții privind independența republicilor Lugansk și Donețk. Cea de-a doua întâlnire a avut loc în luna mai, când obiectivul principal al lui Putin a fost stimularea infrastructurii informaționale cibernetice a Rusiei, în urma numeroaselor atacuri cibernetice din timpul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, cea mai recentă reuniune de urgență a fost organizată de Putin cu membrii permanenți ai Consiliului la 10 octombrie, la doar două zile după explozia podului din Crimeea.

Abordând atacul, președintele rus declarase: „Datele medico-legale și alte date de expertiză, precum și informațiile operaționale, arată că explozia din 8 octombrie a fost un act de terorism care a avut ca scop distrugerea infrastructurii civile și critice a Rusiei”, potrivit unei declarații oficiale publicate pe site-ul Kremlinului.