Ciucă îi cere socoteală ministrului Rafila pentru infecțiile nosocomiale din spitale: „Un subiect delicat”

de: Cătălina Burghelea
19 10. 2022

Premierul României, Nicolae Ciucă, a cerut, miercuri, Ministerului Sănătății un raport despre infecțiile nosocomiale din spitale, după ce au murit patru bebeluși la Cluj Napoca și cinci adulți la Târgu Mureș. Astfel, șeful Guvernului solicită un plan naţional de combatere a nosocomialelor. Medicul Alexandru Rafila se află în Cuba, la Havana, într-o vizită oficială.

Premierul Ciucă vrea un plan naţional de combatere a nosocomialelor din spitale

„Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate cinci decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş din cauza infecţiilor nosocomiale. De asemenea, patru bebeluşi au decedat la Cluj Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a spus șeful Guvernului.

Ministrul Sănătății se află în Cuba

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a fost prezent la ședința de guvern de miercuri, deoarece este plecat din țară, fiind într-o vizită oficială în Cuba. În perioada 15 – 22 octombrie, profesorul participă la cea de-a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”.

La eveniment participă miniștrii Sănătății din Mozambic, Venezuela, Jamaica, Belize, Egipt, Trinidad Tobago sau Zimbabwe, Rafila fiind singurul oficial al Sănătății din UE prezent la conferință.

Focar de infecţie intraspitalicească

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol, a explicat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească, cu şase cazuri, dintre care cinci s-au soldat cu deces. Aceste infectări au fost raportate şi depistate în ultimele zile.

„Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter”, a spus Pistol.

Potrivit secretarului de stat, Ministerul Sănătăţii a fost informat vineri, motiv pentru care Alexandru Rafila a decis deplasarea sa de urgenţă la faţa locului, pentru a stabili un plan de măsuri împreună cu SCJ Mureş.