Cine sunt românii care vor ieși mai săraci din 2022

de: Mădălina Bahrim
05 02. 2022

Anul 2022, spre care am privit cu toții cu foarte mare speranță, în ideea că vom scăpa de pandemie și că lucrurile vor reveni la normalitatea pe care o cunoșteam, nu va fi unul prielnic pentru toată lumea.

Pe lângă faptul că observăm o nouă evoluție nefavorabilă a crizei pandemice la nivel global, nici perspectivele financiare nu sunt optimiste.

Analiștii economici și-au înrăutățit perspectivele, atât pe plan global, cât și în perspectiva României.

Ce ne așteaptă, de fapt, în următoarele luni

Se pare că, la nivel global, cele mai mari temeri izvorăsc din faptul că asistăm la o creștere fulgerătoare a inflației, care ne aduce scumpiri semnificative la toate bunurile și serviciile.

Nici pe plan intern nu scăpăm de inflație, dar, ca români, ne vom confrunta și cu o evoluție nefavorabilă a cursului valutar.

Euro va trece de pragul de 5 lei, anul acesta, spun economiștii, prin urmare, românii care plătesc rate în valută sau chirii, vor avea parte de provocări financiare suplimentare și ar putea ieși mai săraci din 2022 decât erau în 2021. Totuși, dacă leul se devalorizează, cu toții vom sărăci, în condițiile în care România este o țară dependentă de import, iar prețurile mărfurilor sunt raportate la moneda străină.

Conform specialiștilor din cadrul CFA România, se pare că valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0284 lei, iar, pentru urmatoatele 12 luni, de 5,0859 lei pentru un euro.

În schimb, cea mai mica valoare estimata a cursului euro este de numai 4,9700 lei.

Indicatorul de încredere Macroeconomica al Asociației CFA Romania a crescut la 57,6 puncte, cu 7,2 peste valoarea din ianuarie 2021.

În aceeași ordine de idei, analiștii CFA Romania se așteaptă la un deficit bugetar de 7% din PIB, în 2021, și unul de 5,7%, în 2022.

„În contextul creșterii substanțiale a rătei inflației, anticipațiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească și au atins un nou maxim istoric al sondajului Asociației CFA Romania. Mai mult, dispersia ridicata a răspunsurilor indica o incertitudine ridicata cu privire la evoluția inflației în următorul an.

În concordanta cu anticipațiile inflaționiste, precum și cu masurile de politica monetara ale BNR, au crescut și anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă atât de piață monetara, cât și la titlurile de stat”, a declarat Adrian Codirlasu, vicepreședintele CFA Romania.