Cine deține cheia pentru controlul crizei climatice: influența acestor zece giganți este enormă

de: Ozana Mazilu
25 07. 2022

Doar zece actori financiari – consilieri de investiții super-puternici, guverne și fonduri suverane – dețin cheia schimbărilor climatice, prin influența lor copleșitoare asupra industriei combustibililor fosili, potrivit unui nou studiu.

După cum se raportează în publicația Environmental Innovation and Societal Transitions, cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Canada au descoperit că doar 200 de companii (cunoscute sub numele de Carbon Underground 200 sau CU200) dețin 98% din emisiile potențiale din petrolul, gazul și rezervele de cărbune – a căror mare majoritate trebuie să rămână în pământ dacă dorim să evităm o catastrofă climatică.

Soluția crizei climatice este în mâna lor

Rezervele de combustibili fosili CU200 au potențialul de a produce 674 de gigatone de emisii de carbon, mai mult decât suficient pentru a împinge temperaturile medii globale cu peste 1,5 °C peste nivelurile preindustriale.

În cadrul grupului CU200, doar 10 acționari dețin 49,5% din emisiile potențiale de la cele mai mari firme energetice din lume și au o influență uriașă asupra pieței combustibililor fosili.

Acești actori includ: Blackrock, Vanguard, Guvernul Indiei, State Street, Regatul Arabiei Saudite, Dimensional Fund Advisors, Life insurance Corporation, Norges Bank, Fidelity Investments și Capital Group. Acești actori, susțin cercetătorii, sunt cheia pentru rezolvarea crizei climatice și pentru a pune capăt erei combustibililor fosili.

„În mod individual, reducerea cererii de combustibili fosili conducând și zburând mai puțin și oprind aparatul de aer condiționat este grozavă. Ar trebui să continuăm să facem asta. Dar trebuie să ne reducem și producția de combustibili fosili pe care acești 10 actori o pot conduce”, spune Truzaar Dordi, cercetător principal de la Universitatea din Waterloo.

„Fără ele, pur și simplu nu vom avea ceea ce este necesar pentru a ne atinge obiectivele de emisii și a evita catastrofa climatică”.

„Piețele de capital pot permite o tranziție cu emisii scăzute de carbon în rândul celor mai mari proprietari de rezerve de cărbune, petrol și gaze din lume”, a spus Dordi. „Angajamentele recente de reducere a expunerii la carbon în portofoliile de investiții și implicarea cu industria combustibililor fosili indică faptul că este posibil să ne îndreptăm deja în această direcție”.