Cine câștigă din scumpirile fabuloase de pe facturile românilor la gaze naturale: cifrele care îți ridică părul pe mână

de: Alexandru Puiu
17 05. 2022

Încă de la începutul iernii, facturile la gaze naturale ale românilor au explodat. În teorie, au existat niște mecanisme de plafonare și compensare. În practică, beneficiile au fost infime și doar pentru un procent mic din populație. Acum aflăm și cine a câștigat din asta.

Transgaz sau Societatea Națională de Transport al Gazelor Naturale este un gigant controlat majoritar de către statul român. În același timp, este o companie listată la bursă ce își publică la intervale regulate de timp rezultatele financiare. Cu ocazia celei mai recente raportări aflăm că statul îți dă, statul îți ia. Nu de alta, dar Transgaz s-a publicat în primul trimestru din 2022 de o creștere a profitului net de 70%, până la 267,918 milioane de lei. Informația a fost confirmată de Bursa de Valori București.

Câți bani a făcut Transgaz de pe urma scumpirilor la gaz

Profitul brut al companiei de transport a gazelor naturale a fost de 323,341 milioane de lei, realizat până la 31 martie 2022, o valoare cu 64% mai mare comparativ cu acum un an. Practic, diferența de la un an la altul, doar la capitolul profit, este de 126,539 milioane de lei.

Conform comunicatului remis de Transgaz, veniturile din activitatea de transport intern a gazelor naturale au scăzut în perioada ianuarie – martie 2022 cu 2%, la 411,335 de milioane de lei, iar cele din transport internaţional şi asimilate s-au majorat cu 9%. Dacă ai o curiozitate tehnică pe marginea subiectului, cantitatea totală de gaze transportată a fost de 4,382 de miliarde de metri cubi (minus 379,6 milioane de mc), din care, 1,07 miliarde de mc pentru consumatorii direcţi (minus 238,78 de milioane de mc) şi 3,311 pentru distribuţii (minus 140,8 milioane de mc).

La capitolul detalii de fundal, SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport şi asigură implementarea, în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate, a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional, dispecerizarea gazelor, cercetarea şi proiectarea în domeniul transportului gazelor naturale în conformitate cu prevederile legislaţiei şi reglementărilor europene şi naţionale, dar şi cu standardele de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare sustenabilă.