China are secții de poliție secrete în România. Dezvăluiri scandaloase apărute în presa internațională, ce alte țări sunt implicate

de: Cătălina Burghelea
05 12. 2022

China a înființat peste 100 de așa-zise secții de poliție secretă în toată lumea, pentru a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate cu țări din Europa și Africa, astfel încât să obțină o largă prezență internațională, susține un raport recent.

China are peste 100 de secții de poliție în toată lumea, inclusiv în România

Organizația non-profit pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders, susține că are dovezi că Beijingul administrează încă 48 de secții de poliție în străinătate, după ce ONG-ul dezvăluise anterior existența a alte 54.

Noul său raport – „Patrulează și convinge” se concentrează pe amploarea rețelei și examinează rolul inițiativelor polițienești comune perfectate de China cu mai multe țări europene, printre care Italia, Croația, Serbia și România, folosite ca program de testare în vederea unei expansiuni a secțiilor chineze din străinătate, notează CNN.

Raport despre cum le administrează Beijingul

ONG-ul spaniol acuză că un cetățean chinez a fost silit să se repatrieze de către agenți sub acoperire într-o secție de poliție chineză dintr-o suburbie a Parisului, aceștia fiind recrutați special pentru operațiune. Anterior, Safeguard Defenders dezvăluise că alți doi exilați chinezi au fost mutați cu forța din Europa (Serbia și Spania).

Safeguard Defenders, care a verificat documente oficiale chinezești ca să descopere probe privind încălcări ale drepturilor omului, anunță că a identificat patru jurisdicții polițienești distincte ale Ministerului Securității Publice din China, care activează în cel puțin 53 de țări de pe tot globul.

Reacția RPC

Beijingul a respins informația că administrează entități polițienești secrete în afara teritoriului propriu, ministerul chinez de Externe declarând în noiembrie: „Sperăm că părțile în cauză vor înceta să incite la a crea tensiuni. Folosirea acestui lucru drept pretext pentru a denigra China e inacceptabilă”.

În schimb, China a menționat că acele secții sunt centre administrative, înființate pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi în probleme precum schimbarea permisului auto. Oficialii de la Beijing mai spun că acele birouri au apărut și ca urmare a pandemiei de coronavirus, care a lăsat mulți cetățeni blocați în carantină în alte țări, incapabili să-și actualizeze actele.

Totuși, China nu este singura superputere acuzată că folosește mijloace extrajudiciare pentru aplicarea legii sau în scopul persecuției politice în străinătate. Rusia, de pildă, a fost acuzată de două ori că a folosit substanțe chimice și radioactive letale în Marea Britanie, pentru a încerca să-și asasineze foștii spioni, afirmații pe care Moscova le-a negat întotdeauna.