China anunță oficial primele decese din ultimele săptămâni, după ridicarea restricțiilor.Beijing a anunțat oficial doar 5000 de decese în ultimii trei ani
China a raportat oficial luni primele decese legate de COVID de când guvernul a început să desființeze controalele stricte luna trecută, alimentând îngrijorarea că acesta ar putea fi începutul unei tendințe sumbre, deoarece virusul face ravagii în întreaga țară.
Cele două decese de luni au fost primele raportate de către Comisia Națională de Sănătate (NHC) din 3 decembrie, cu câteva zile înainte ca Beijingul să anunțe că renunță la restricțiile care au ținut în mare parte sub control virusul timp de trei ani, dar care au declanșat proteste de amploare luna trecută.
Cu toate acestea, sâmbătă, un jurnalist al Reuters din Beijing a văzut dricuri cu morți aliniate pe aleea de acces la un crematoriu desemnat COVID-19, și aproximativ 20 de saci mortuari galbeni conținând cadavre pe podeaua unui salon funerar adiacent.
În mod oficial China a suferit doar 5.237 decese legate de COVID în timpul pandemiei, inclusiv ultimele două decese, ceea ce reprezintă o mică parte din cele 1,4 miliarde de locuitori ai țării.
Suspiciuni privind numărul cazurilor
NHC a raportat, de asemenea, 1.995 de infecții simptomatice pentru 18 decembrie, față de 2.097 cu o zi înainte. Acesta a încetat să mai raporteze cazurile asimptomatice săptămâna trecută, invocând o scădere a numărului de teste PCR obligatorii după schimbarea politicii Chinei.
Și există îndoieli din ce în ce mai mari cu privire la faptul că datele Chinei surprind înrăutățirea rapidă a situației de pe teren.
Lucrătorii de la o duzină de case funerare din Beijing au declarat sâmbătă pentru Reuters că erau mai ocupați decât în mod normal.
Publicația chineză de știri Caixin a anunțat vineri că doi jurnaliști din presa de stat au murit după ce au contractat COVID, iar sâmbătă a anunțat că a murit și un student la medicină în vârstă de 23 de ani.
Numărul deceselor cauzate de COVID în China ar putea crește peste 1,5 milioane în următoarele luni.
În districtul Shijingshan din Beijing, lucrătorii medicali au mers din ușă în ușă oferindu-se să vaccineze rezidenții în vârstă în casele lor, a raportat duminică agenția chineză de știri Xinhua.
Dar nu doar persoanele în vârstă se feresc de vaccinuri în China.
Vaccinurile dezvoltate în străinătate nu sunt disponibile în China continentală pentru publicul larg, care s-a bazat pe injecțiile inactivate ale producătorilor locali.