Certificatul digital Covid, de ce îți trebuie altul: ce s-a schimbat în România, după doza booster
Certificatele digitale Covid au fost introdus în Europa la mijlocul anului trecut și mulți dintre noi le-au folosit pentru a intra în restaurante sau la mall. Acum, însă, ai nevoie de altele, mai ales dacă ți-ai făcut al treilea vaccin, doza booster.
În teorie, ai crede că după doza trei ți se actualizează automat și certificatul digital Covid-19. Nu este deloc așa. Documentul digital nu se actualizează în mod automat și va afișa în continuare că ți-au fost administrate doar două doze sau una singură, în funcție de vaccinul pentru care ai optat. Ca referință, Pfizer și Moderna implică două doze, în timp ce Johnson & Johnson implică o singură doză.
Noul certificat Covid, disponibil online
La fel ca în cazul primului certificat Covid, pe cel de-al doilea îl obții după doza booster în exact același fel, de pe certificat-covid.gov.ro, după cum insistă pagina guvernamentală RO Vaccinare. Ca referință, doza de rapel sau booster este menită să crească semnificativ nivelul de protecție împotriva Covid-19 după șase luni de la prima serie de vaccinare. În unele state europene a ajuns să se recomande a treia chiar și după patru luni de la vaccinarea inițială.
În ceea ce privește procesul de vaccinare din România, persoanele eligibile se pot vaccina oricând la unul dintre centrele listate la adresa vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare sau în cabinetele medicilor de familie. În teorie, te poți și programa online, la fel ca în urmă cu ceva timp, dar interesul pentru vaccinare este atât de mic în România, încât te poți prezenta direct pentru imunizare, indiferent dacă faci doza booster sau vrei să faci primul vaccin.
Ca referință, dozele pentru rapel (booster) sunt aceleași doze utilizate pentru schema de vaccinare primară. Singura diferență față de schema de vaccinare primară este pentru persoanele care au efectuat 2 doze de Moderna și doresc să le fie administrate același tip de vaccin. În această situație, doza este înjumătățită. Nu trebuie neglijat nici faptul că persoanele vaccinate în state din UE pot efectua doza de rapel (booster) în România și vor primi adeverință de vaccinare.