Cercetarea care arată cât de tristă este situația: ce se întâmplă cu speciile de pe Pământ

de: Andrei Tilimpea
20 12. 2022

Un model al ecosistemelor Pământului arată că multe specii capabile să supraviețuiască într-o lume mai fierbinte sunt dependente de altele care sunt mai vulnerabile. În consecință, ne putem aștepta la mult mai multe „co-extincții” decât au anticipat estimările anterioare, deși este încă în puterea umanității să minimizeze daunele.

Listele speciilor pe cale de dispariție indică plantele și animalele cu o capacitate redusă de adaptare la schimbările rapide de temperatură, dar se străduiesc să țină seama de cele expuse riscului de relațiile lor cu speciile care pot fi direct afectate.

Din păcate, nu înțelegem rețelele de relații din cadrul ecosistemelor așa cum ne-am dori, în special cele care există departe de centrele de cercetare științifică. Pentru a ocoli această problemă, profesorul Corey Bradshaw de la Universitatea Flinders și Dr. Giovanni Strona de la Universitatea din Helsinki au adoptat o nouă abordare. Ei au creat un model computerizat al Pământului și l-au umplut cu specii virtuale, ale căror interrelații erau bine cunoscute deoarece au fost generate de sistemul informatic utilizat. Într-o nouă lucrare, perechea raportează modul în care aceste specii au răspuns la scenariile de încălzire globală ale IPCC până în 2100.

„Fiecare specie depinde de altele într-un fel”, a menționat Bradshaw. Acest lucru este evident pentru prădătorii care au nevoie de prada lor, dar chiar și cei care își obțin energia direct de la Soare există într-o rețea, în funcție de cei din jur pentru nutrienți.

În total, modelul prezice o reducere cu 17,6 la sută a diversității vertebratelor, și aceasta este doar în scenariul de emisii medii. Desigur, emisiile mai mari ar înrăutăți lucrurile.

„Arătăm că vor exista până la 34% mai multe co-extincții în general până în 2100 decât se preconizează numai din efectele directe”, a spus Strona. Cifra crește la 184 la sută în rândul speciilor din vârful lanțului trofic.

Nu toată lumea poate fi convinsă de un model de specii virtuale

Cu toate acestea, Bradshaw a declarat că echipa a verificat diversitatea produsă de sistemul lor pe kilometru pătrat în comparație cu ceea ce este de fapt cunoscut și, de asemenea, a produs predicții foarte asemănătoare pentru extincțiile primare ale altor cercetători.

„Acest studiu este unic, deoarece ține cont și de efectul secundar asupra biodiversității, estimând efectul dispariției speciilor în rețelele trofice locale dincolo de efectele directe”, a menționat Bradshaw.

Oricât de tulburătoare sunt aceste rezultate, perechea nu a luat în considerare câțiva factori care ar putea înrăutăți mult lucrurile, în primul rând efectul pierderii polenizatorilor asupra diversității plantelor. „Nu le putem include pentru că nu avem datele necesare pentru a crea o rețea sensibilă care ar fi defensabilă”, a spus Bradshaw. Cu toate acestea, având în vedere această cauză suplimentară potențial enormă a co-extincțiilor, el a remarcat: „Predicțiile noastre sunt extrem de conservatoare”.

Modelul a explorat alte amenințări la adresa biodiversității, cum ar fi schimbările în utilizarea terenurilor și speciile invazive, dar a constatat că schimbările climatice au fost cauza majorității covârșitoare atât a disparițiilor primare, cât și a co-extincțiilor. Acest lucru respinge punctul de vedere conform căruia, chiar dacă omenirea poate încetini drastic acumularea de gaze cu efect de seră, alte amenințări la adresa biodiversității vor denuda Pământul oricum.