Centrala termică electrică, o alternativă mai ieftină la cea cu gaz: cât te costă pe an, ce avantaje are. Așa micșorezi facturile la energie
Românii sunt disperați să-și micșoreze facturile la energie electrică și gaze naturale, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Având în vedere că centrala termică este cel mai mare consumator dintr-o locuință, mai jos, vom detalia costurile asociate cu o centrală electrică.
Ca de obicei, instalarea unei centrale implică o cheltuială semnificativă, indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc. Mai importantă decât investiția inițială este însă cheltuiala regulată, ”paguba” pe care ți-o crează lunar, anual. Alte avantaje sunt de asemenea importante, mai ales dacă discutăm de particularități care s-ar putea să te forțeze să te orientezi către o centrală termică electrică. Aceasta din urmă poate fi instalată în orice colț al locuinței, nu contează unde ai racordul de gaz, iar eficiența este de până la 98%. Nu ai pierderi. Pe termen lung, dacă te gândești la panouri solare sau eoliene, o centrală electrică reprezintă un sistem ecologic și fiabil, cu impact infim spre inexistent asupra mediului înconjurător.
Avantajele unei centrale termice electrice, cât te costă pe lună, pe an
O centrală termică electrică vine cu câteva beneficii importante. Nu poluează fonic, nivelul de zgomot fiind foarte redus. Funcționează pe baza unui elemente de încălzire de tipul unei bobine pe inducție care generează un câmp electromagnetic. Nu necesită instalarea unui coș de fum în casă. Nu generează reziduuri în urma consumului de energie de niciun fel. Este mai rapidă decât o centrală pe gaz sau peleți în a încălzi spațiul sau apa caldă. Nu ocupă mult spațiu și necesită semnificativ mai puține verificări periodice.
Vizavi de consum, dacă alegi să faci o astfel de investiție, merită să ai în vedere că o centrală termică pe energie electrică, pentru încălzirea spațiului și a apei calde dintr-un apartament cu două persoane gravitează în jurul a 200 kW pe lună. În practică, vorbim de vreo 300 de lei în plus la factura de energie electrică. Consumul anul fluctuează semnificativ, în funcție de gradul de izolare termică a clădirii și de temperatura de confort stabilită de locatari. În orice caz, dacă vorbim de o casă izolată corect, cu o suprafață de 120 mp, la un necesar termic de 12 kW, se reflectă într-un consum anual de 16.800 kW, conform calculelor făcute de Romstal.